torsdag 3 oktober 2013

Middagstips - rotfrukter och tre såser!

Ni vet de där dagarna när man inte har någonting i kylen? Bara massa tillbehör och lite grönsaker som börjar se riktigt trötta ut. Möjligtvis lite frukostmat. Inget kött, ingen fisk, ingenting. Lägg till noll inspiration till att fundera ut hur du ska få ihop någonting vettigt och du har mig för 1½ timme sen. Nu, med magen sprängfylld av god mat har jag svårt att komma ihåg vad problemet var. Ibland är det enklaste också det bästa! Dagens middag bestod av ugnsrostade rotfrukter och tre lyxiga såser. Både gott och fint att titta på!

Jag började med att ta fram de rotfrukter som började se lite trötta ut. I det här fallet var det morot, palsternacka, en lök och rödbetor. Det funkar fint med annat också, paprika, aubergine, vad som helst. Hittade också det sorgliga slutet på en vitlök.


En liten klyfta och två miniklyftor. Passar perfekt! Här är ett litet tips; ta klyftan som den är, skal och allt, och lägg under en kniv.


Pressa till med handen så den mosas.


Ta bort skalet.


Mycket enklare än att stå och pilla på en liten och rund klyfta.
Skala dina rotfrukter.


Dela sen allt i ungefär lika stora bitar. Ju mindre bitar desto kortare tid i ugnen. Skär löken i klyftor. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och ös ner alltsammans. Kanske har du några sådana här också:


Ni vet, den där krukan med färsk krydda som du lovade dig själv att du skulle använda och inte slänga efter en vecka på diskbänken. De ser lite risiga ut måste jag medge... Släng i dem! En smårynkig liten citron åkte också med efter att ha delats i fyra bitar. Strö över lite flingsalt och olja, i mitt fall kallpressad rapsolja. Helt plötsligt börjar det se riktigt fint ut!


In i ugnen på 180°C. Tiden varierar beroende på hur stora bitar du har, vilket tuggmotstånd du vill ha och vilken ugn du har också för den delen. 30-40 minuter kanske? Under tiden kan du göra lite såser. Ta en bytta turkisk yoghurt och häl upp i tre skålar.



Nu börjar den roliga biten! Man kan göra sås av vad som helst, så ös ner sånt du gillar och råkar ha stående i kylskåpet. Passa på att ta slut på lite av de där tillbehören som står och tar plats på hyllan, ni vet, de stora burkarna med en centimeters innehåll som ni eventuellt aldrig kommer använda. Jag började med att dra ner lite bostongurka, curry och gurkmeja i en skål.




Just den kombinationen passar utmärkt till fisk, det är som en remoulad ungefär. I nästa skål tog jag några teskedar myntasås jag hade kvar från den där gången vi hade lamm. Jag hade gärna berättat när det var men det var så länge sen att det har jag glömt.


I sista skålen testade jag med lite grön currypasta, kallpressad rapsolja och honung. Kvällens nyskapande!


Mums, mums och åter mums. En trio värdig en torsdagskväll!


När sen rotfrukterna mjuknat i ugnen, och dessutom tagit smak av kryddor, citron, vitlök, olja och salt, är det bara att servera. Jag orkar inte diska mer än nödvändigt så jag satte hela plåten direkt på köksbordet. Sen är det bara att ställa fram såserna och ropa att maten är klar. Hoppas det smakar!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar