onsdag 7 augusti 2013

Kaksmulor - passar till allt!

Ni kanske minns de här raringarna? Nutellamousse, i detta fall toppad med kaksmulor.


Kaksmulor är fantastiskt. Har man bråttom och är okänslig för tillsatser och annat skit så tar man ett paket ballerinakex och slår söner. Det blir inte vackert men ibland måste man göra vad man måste göra. Jag föreslår dock att du gör dem själv, det är billigare, godare, snyggare och bättre. Det tar inte lång tid heller, och gör du en stor sats så kan du spara och använda fler gånger.

Du behöver

50g smält smör
2 msk muscovadosocker (eller annan typ av brunt socker typ farin, ta det du har hemma)
2 msk strösocker
½ dl havregryn
½ dl vetemjöl
½ tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)

180°C

Rör ihop allt tills det blir en smulig deg av det. släng ett bakpapper på en plåt och fördela smulorna.


In i ugnen i 180°C i ungefär en kvart. Rör om nån gång i mitten av kvarten så de separerar sig ordentligt. Vill du ha mer färg och hårdare crunch låter du dem vara inne lite extra. Ta ut dem och låte dem svalna.



När de väl svalnat kan du använda dem som topping på glass, desserter eller varför inte som lite allmän dekoration på efterrättstallriken? De du inte använder lägger du i en burk med lock och spar tills nästa gång du äter glass. Jag hade gärna lagt upp en bild på en sådan burk fylld med kaksmulor, men på något märkligt sätt försvann smulorna en efter en där de stod i en skål på min diskbänk och väntade på att bli lagda i nämnda burk. Det kan alltså vara bra att få undan dem snabbt, dina gäster kommer garanterat inte kunna hålla sig. Det får alltså bli en bild på nutellaburkarna igen - nu ur annan vinkel!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar