lördag 28 september 2013

Vad ska man äta i oktober?

Jag vet att jag tjatar, men nu är det höst! Är det bara jag som är taggad? Hösten är packad av god mat! Soppor, grytor, stora härliga comfort food måltider. Äntligen!

Ni vet hur kändiskockarna tjötar om att man ska äta med säsongerna? De har rätt! Klart man ska äta med säsongerna, det säger sig självt. Av flera anledningar dessutom.


  1. lokal säsongsmat kräver (ofta) mindre energi att odla
  2. lokal säsongsmat kräver (ofta) kortare transporter
  3. lokal säsongsmat är (ofta) billigare
  4. lokal säsongsmat är (ofta) färskare, fräschare, godare och full med härliga näringsämnen
Det är väl nog med argument? Men om inte så har jag ett till.

    5. man får köpa kokböcker som specialiserar sig på säsonger

Här är till exempel kapitel fyra i Året runt med Saltå Kvarn.


Härligt! Ok, så nu har vi bestämt att vi alla ska äta säsongsmat. Vad kan man då äta i oktober? Lyckligtvis finns det en lista!

  • Blomkål
  • Broccoli
  • Brysselkål
  • Grönkål
  • Kronärtskocka
  • Jordärtskocka
  • Kålrot
  • Gul lök
  • Röd lök
  • Morötter
  • Palsternacka
  • Potatis
  • Purjolök
  • Rödbeta
  • Rödkål
  • Tomat
  • Vitkål
Och det är bara grönsakerna! Prova lite fisk också, närmare bestämt:

  • Gös
  • Gädda
  • Abborre
  • Strömming
Och, som visas tydligt på sidan 82 i Årets Smaker i glas och burk, pumpa! Massor av pumpa!


Det kommer blir en bra höst! Känner ni det? Riktigt bra!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar