söndag 16 juni 2013

DIY - Shorts med spetskant!

Som om inte spets redan var en starkt trend lär prinsessan Madeleines bröllopsklänning sett till att det är ett absolut måste i sommar. Men spring för den sakens skull inte iväg och köp nya, dyra spetskläder. 50 kr spets och ett par gamla jeans räcker gott och väl! Och det är inte svårt! Jag kan inte sy, men detta kan vem som helst!


Ett par jeansshorts med spets nertillVad du behöver:
  • Ett par gamla jeans du inte använder längre (går antagligen bra med vilka sorts byxor som helst)
  • En remsa spets (min är inköpt på stoff och stil för 50kr)
  • Sax
  • Knappnålar
  • Symaskin (eller nål och tråd om du har tålamod)
  • En mormor - funkar antagligen utan, men det gjorde mitt arbete lättare!

Börja med att koka spetsen. Det kanske låter konstigt, men det är för att spetsen inte ska krympa i tvätten första gången du tvättar byxorna. Smart va? I en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt småbubbla en minut eller så.Bestäm hur långa shortsen ska vara och markera med en knappnål. Klipp ena benet. Lägg sedan det benet över det andra och klipp det med. Vill man vara noggrann (som mormor) mäter man med måttband så de är lika långa. Vik upp en liten bit av benet på utsidan av benet, så att avigsidan syns, kanske en halv centimeter eller lite mindre. det kommer göra att shortsen blir snygga nertill, och det aviga syns inte när du sätter över spetsen. Stryk gärna kanten så håller den sig.

Nåla sen fast spetsen (som ska vara torr....) på byxorna. Den får gärna gå liiite över jeanskanten så inte jeansen syns längst ner på benet. Låt kanterna mötas på insidan av låret så syns skarven så lite som möjligt. Sy fast spetsen upptill, nertill och sen i skarven med raksöm. Vi använde vit tråd, och den syns över huvud taget inte. 


Et voilà - ett par nya shorts! Kommer helt klart vara favoriterna i sommar!1 kommentar: