måndag 29 juli 2013

Lavendelmousse!

Lavendel ja! Det är inte så dumt! 
Förutom att det är gott så är det också lite ovanligt vilket gör att dina gäster genast kommer oooo:a och aaaah:a och tro att det är komplicerat. Det är det inte. Har man som jag dessutom trädgården full av lavendel just nu finns det ingen anledning att tveka. Gör mousse!

Till ungefär 4 stycken behövs:

200g vit choklad
2 dl vispgrädde
1 dl kesella
1 gelatinblad
4 kvistar lavendel (gärna torkad, min var ungefär halvtorr)

hallon, vinbär eller annat (syrligt) bär till garnering


Fem ingredienser, det är allt! Som ni kanske ser gjorde jag en dubbel sats, det gick utmärkt! Vispa vispgrädden, men inte för hårt, bara tills du ser spår i grädden. Vispa upp kesellan i en lite skål för sig. Blötlägg gelatinet i vatten. Om du är konstnärligt lagd kan du ta artsy bilder, om du inte är det kan du ta sådana här bilder:


Hur som helst. Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikron. Ta upp gelatinet, krama ur vattnet och rör ner det i chokladen.  Vispa ordentligt så att gelatinet verkligen smälter helt. Häll sedan ner chokladen i grädden medan du vispar. Vänd ner kesellan. Dra lavendelblommorna av kvistarna och stöt dem i en mortel. Ju torrare desto bättre. I en perfekt värld så blir det ett pulver, i min värld blev det mest lite stötta blommor. Oavsett vilket, rör ner det i smeten. Häll i portionsformar och ställ in i kylen i några timmar. Minst tre, men du kan låta dem stå ett dygn utan några problem. Ta sen ut dem, garnera med några hallon och lite färsk lavendel och titta så fint det blir!Man behöver inte ha just hallon, man kan slänga på i stort sett vad som helst. Men tänk på att vit choklad är mycket sött, du kan med fördel välja någonting syrligt för att bryta av. Hoppas det smakar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar