söndag 21 juli 2013

Recept - Fläskpannkaka med gräslök!

Söndagslunch? Vänner över? Ingen lust att stå i köket och laga mat i hundra år när solen skiner ute? När alla tre infaller samtidigt har jag en bra go to plan. Fläskpannkaka! Underskattat. Det är gott, det är billigt och den lagar sig själv. Vill man så kan man dessutom piffa till den med diverse kryddor, örter och ingredienser. Senast jag gjorde den hade jag dock varken tid eller lust att hitta på något superspännande utan körde den helt plain sånär som på en bunt gräslök (tack för tipset Linn!).

Blanda ihop en sats pannkakssmet. Alla har säkert sitt eget favoritrecept, men jag kör på det mest klassiska av dem alla. Lika många ägg som dl mjöl och dubbelt med mjölk + lite salt. Alltså:

4 ägg
4 dl mjöl
8 dl mjölk
½ tsk salt
250 g sidfläsk/bacon i bitar/skinka
en knippe gräslök

225° C

Sätt på ugnen och blanda ihop pannkakssmeten. Låt den vila i kylskåpet medan du tar fram en långpanna och skär fläsket i bitar (tärnat bacon eller liknande funkar bra det med). Lägg fläsket i en långpanna och dra in i ugnen några minuter för att brynas. Ta ut långpannan, lägg i några klickar smör och häll i smeten. Klipp över gräslök. In i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Den ska ha rest sig lite och fått fin färg. Så här:


Visst ser det mumsigt ut? Det är det också! Hur enkelt som helst och medan den gräddas i ugnen kan du i lugn och ro sitta och snacka med vännerna, eller någonting annat som känns angelägnare än att stå vid spisen. Vill man så kan man skära i bitar och lägga upp på ett fint fat, men det funkar lika bra att ställa hela pannan på bordet:


Servera med rårörda lingon och en öl eller ett glas mjölk. Garanterad succé! Titta bara så glad min gamla kompis Linn blev:


Bon appétit!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar