fredag 23 augusti 2013

Recept - Fläskfilé!

Funderar du på vad du ska äta till middag? Något som går snabbt, passar hela familjen, är gott nog att bjuda gäster på och inte kostar skjortan? Jag förstår. Låt mig föreslå fläskfilé! Det tar nästan ingen tid att göra, vilket är perfekt för oss som kommer hem från jobb och hämtning klockan fem och har gäster klockan sex. Som en extra bonus brukar gästerna oooh:a och aaaah:a som om det vore en fantastisk insats, och sådant är ju alltid trevligt.

Du behöver:

Fläskfilé (500-700g)
1-2 vitlöksklyftor
4 msk japansk soja (funkar med kinesisk också)
1 msk flytande honung
1 dl olja

200°C

Tar du två fläskfiléer så dubblar du receptet, det är inga konstigheter. Idag hade jag tre fläskfiléer och sålunda tog jag alla marinadingredienser gånger tre. Putsa köttet och lägg i en fryspåse. Häll på finhackad vitlök och alla vätskor. Pressa luften ur påsen, sätt fast en klämma och massera in marinaden i köttet i en minut. Låt köttet ligga i marinaden den tid du har. Har du en dag så är det fint. Har du en kvart (vilket jag brukar ha) går det alldeles utmärkt det med. Du kan göra en sallad så länge.


Sen bryner du köttet i en stekpanna (för att stänga inne köttsafterna) och så in i ugnen i 10-15 minuter på 200°C. Ta ut köttet, låt det vila och servera. Om det är en fin kväll så struntar du i stekpanna och ugn och slänger köttet på grillen istället, tar ungefär 10-15 minuter det med. Lätt som en plätt! Skiva upp!


Riktigt gott blir det, och det passar både 2-åringen och pensionärerna. Servera med i stort sett vad som helst, ris, potatis, quinoa, couscous eller bara en sallad. Kall eller varm sås spelar ingen roll. Just ikväll körde vi en klassisk kött-sås-potatis-sallad. Inte dumt alls, det är en klassiker av en anledning!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar