torsdag 29 augusti 2013

Recept - tigerkaka!

Klassiker är ofta klassiker av en anledning. Det gäller allt från Kennedyklänningar till Mozart till... tja, tigerkaka. Denna superba kaka för en undanskymd tillvaro, vilket är helt orimligt. Den är både god, enkel och fin att se på. Dags för upprättelse! Igår lovade jag några kollegor att ta med mig hembakat om de pressade in ett extra möte i den redan späckade kalendern. Eftersom det bland annat var fråga om en britt, en spanjor, en polack och en italienare tänkte jag passa på att ge dem en skiva svensk kultur också. Tigerkaka!

Du behöver:

150 g smör
2 ½ dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker

175°C

Ett tips - låt mjölk, ägg och smör stå framme ett tag så de blir rumstempererade. Vispa smör och socker poröst. Häll i äggen ett i taget. Sen häller du i mjöl, bakpulver och mjölk och rör till en jämn smet. Ta fram en bunke till och blanda 1/3 av smeten med kakaon, resterande 2/3 blandar du med vaniljsockret.



Smöra och bröa en form, gärna med ditt hemmagjorda ströbröd. Sen varvar du smeten i formen, först vit, sen brun, sen vit igen. Så här:


Smeta ut den så det blir jämt. Sen tar du en kniv, potatisskalare eller ätpinne (eller motsvarande) och drar genom smeten så du får kakan marmorerad.


In i ugnen på nedersta valsen i 40 minuter, eller längre. Kakan ska vara torr när du känner med en sticka. Gör du den på kvällen kan du slå in hela formen i en kökshandduk när du tar ut den och låta den stå på diskbänken över natten.


När du sen ger dig av på morgonen kan du välja mellan att ta med dig kakan och bjuda dina kollegor. Eller....


.... så lämnar du den på diskbänken och dyker upp på jobbet tomhänt. Det kan vara jag som är lättstött, men jag tycker det där brudparet ser lite hånfulla ut. Det var inte helt förgäves dock, maken och svärfar som ägnade dagen åt att renovera förrådet tyckte den var god!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar