onsdag 14 augusti 2013

Recept - zucchinilasagne

Zucchiniexperimenten fortsätter! Man hade kunnat göda en hel armé med det här monstret. Resterande zucchinimuffins är i frysen så det var dags för något nytt. Jag presenterar - zucchinilasagne! Välkänt i LCHF-kretsar, nytt för mig. Ett uppenbart problem är att den riskerar att bli lite rinnig utan pasta som suger åt sig vätskan i köttfärssåsen och ostsåsen. Dessutom är zucchinin i sig ordentligt vätskefylld. Man får testa sig fram lite, men den här kombon funkade bra för mig.

Du behöver:

1 kg nötfärs
2 lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
3 msk färsk basilika, hackad
salt och chiliflakes
smör/olja att steka i

2 dl crème fraiche
2 dl grädde
1 äggula
150 g parmesanost, riven

zucchini (duh!)
lite extra riven ost

180°C

Smält smöret och låt löken svettas tills den blir lite genomskinlig. I med köttfärsen och vitlöken och stek tills köttet inte längre är rött. Häll i krossade tomater, tomatpuré och basilika. Salta och häll i lite chiliflakes. Har du inga så ta peppar. Hur mycket beror på hur spicy du vill ha det. Låt köttfärssåsen puttra på medelvärme, ju mer den reduceras desto bättre. 

Häll crème fraiche, grädde och äggulan i en kastrull och värm på medelvärme. När den sjuder kan du lägga i parmesanosten lite i taget och röra så den smälter. Salta och peppra. Nu har du dina såser klara!


Ta fram din zucchini och en osthyvel och börja skiva långa skivor. Drapera en ugnssäker form med dem. 


Sen varvar du zucchini, köttfärs och ostsås tills du når toppen av formen, precis som med vanlig lasagne. När du nått toppen så kan du sprinkla över lite riven ost för att få en fin yta. Det kan vara parmesan, den lilla skalken du har kvar efter frukosten, eller som i mitt fall, en liten bit pecorino som gömt sig längst in i kylskåpet. Om du har en liten typ med dig i köket kan denne med fördel sysselsättas med överblivna zucchiniskivor under tiden.


In i ugnen i ca 40 minuter. När den är klar ser den ut som vanlig lasagne, men icke! Den är god! Dessutom glutenfri och LCHF anpassad. Men låt inte det avskräcka er!


Inte så dumt alls faktiskt. Och så gick det lite zucchini också. Så nu är den slut. NOT!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar