måndag 9 september 2013

Budgettips - Köp begagnat!

Oavsett vad man tycker om att köpa begagnat och second hand kan man ju konstatera att vissa saker lämpar sig bättre och andra sämre för andrahandsmarknaden. Kläder kan tappa en del lyster, glasvaser kan bli lite repade och böcker får slitna pärmar och ett och annat hundöra. Om man kan leva med det eller inte är upp till var och en.

Men små hårda plastbitar, de klarar sig fint! Jag tänker på de färgglada små bitarna som man kan foga ihop med varandra, ni vet. Jag gillar Duplo/Lego, barn kan sysselsätta sig länge och vara kreativa, man kan öva på färger och det är helt ok även för vuxna. Problemet är att man behöver många bitar för att kunna bygga storslagna installationer, och Duplo är dyrt. Men det behöver inte vara det! Gör din plånbok, och miljön (!), en tjänst och köp begagnat.

Låt oss ta ett konkret exempel. Detta är 249 kronor i Duplobitar hos en av de ledande leksaksaffärerna:


Det kommer man inte så väldigt långt på om ni frågar mig. Men kolla runt lite på auktioner, blocket, loppisar, sådana saker. Detta är nämligen också 249 kronor i duplobitar:


En viss skillnad, eller hur? Vi ropade in motsvarande två Pamperskartonger på auktion, och inklusive klubbavgift landade det på samma summa, men som ni ser är det hur mycket Duplo som helst istället för några ynkliga bitar och en giraff. 

När du köpt en stor hög på andrahandsmarknaden kan du med fördel köra alltihop i diskmaskinen för att få bitarna rena och fräscha. Sen är det bara att börja leka. Eller ja, om den nya ägaren vill alltså. Det finns en viss risk att han/hon hellre leker med lådan såklart...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar