måndag 2 september 2013

Smultronställe - Glorias äppelgård

Nu, mina vänner, är jag tillbaka efter födelsedagsfirande i dagarna tre. Det har varit härligt!

En av punkterna på agendan under helgen var ett besök på ett himla härligt ställe - Glorias Äppelgård. Det ligger norr om Lund och jag rekommenderar er alla att ta en tur dit om ni har möjlighet. Här finns långa rader av träd som dignar av äpplen. Så fint!


Mellan augusti och oktober är det skördetid, just nu är det Discovery som gäller. Äpplena kostar 15:- kilot om man plockar själv (=billigt), och det gör man ju gärna såklart, stora som små!


På Glorias hemsida hittar man en del enkla tips att tänka på när man plockar äpplen. Bland annat kan man läsa följande:

- Dra inte av äpplet från grenen.
- Lyft och vrid en aning så lossnar äpplet själv.- Skaftet ska sitta kvar och vara obrutet.- Ta i äpplet med hela handen utan att trycka till.- Lägg äpplet försiktigt i lådan eller korgen som du plockar i.- Tänk på att den minsta stöt kan ge en mörk fläck som i längden förändrar den goda smaken.

Ett tips som inte stod på hemsidan som vi kom på alldeles själva är:

- Ta på dig vettiga skor


Förutom att man kan plocka massor av härliga äpplen, och kanske äta ett under tiden, så kan man köpa Glorias egna produkter i den lilla butiken. Det finns massor av olika drycker och röror, men min absoluta favorit är honungen! Den kommer från bin som bara hängt runt äppelträd, den är helt vit och smakar fantastiskt. Överallt finns små träskedar man kan provsmaka med, vi blev fast ett tag medan vi botaniserade mellan alla chutneys och kompotter...


Slutligen tog vi oss en fika i äppelcaféet där vi kalasade på äppelmust och äppelmuffins. Muffinsen smakade väldigt speciellt (och gott!) så vi frågade vad den hemliga ingrediensen var. Det var ingen hemlighet visade sig, vi fick hela receptet!


Glorias har öppet på helgerna från slutet av augusti till november, passa på! Om inte annat är Gloria själv väldigt trevlig, bara det är värt en liten tur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar