lördag 19 oktober 2013

Förrätt - lax, citronäpplen och senapssås

På helgen bör man festa till det lite. Det bör man i och för sig göra på vardagar också, det ena utesluter ju inte det andra. Med mormor och morfar på besök är det helt obligatoriskt med förrätt på lördagar: Jag säger inte att det bara är för snapsens skull, men den är lika obligatoriskt den i alla fall. Idag bjöd köket på varmrökt lax med citronmarinerade äpplen och senapssås. Nom nom nom!

Du behöver:

Varmrökt lax (så mycket som blev över från middagen i torsdags)
1 äpple (rött eller grönt spelar ingen roll)
1 ekologisk citron
dill
1 tsk senap (slät)
1 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
1 dl créme fraiche
½ dl turkisk yoghurt
1 nypa salt
salladsblad

Rör ihop senap (jag hade Hultbergs senap men en lite sötare går fint det med), honung, créme fraiche, yoghurt och salt till en sås och ställ in i kylen. Skala och skiva äpplet. Ta fram lite dill.


Ta fram ett zestjärn och dra skalet av citronen. Har du inte ett zestjärn så tycker jag du ska investera i ett, det är 39 välinvesterade kronor.


Blanda äpple, hackad dill och citronsaft och låt det stå och dra lite. Sen är det dags att montera!

Lägg upp ett salladsblad och täck med äpple.


Lägg över lax.


Avsluta med att droppa över senapssås, lägg på en skiva äpple och dekorera med citronskalet.


Detta blir riktigt gott mina vänner! Det är fräscht och det söta och syrliga bryter av varandra fint. Dessutom känns det lite mer uppdaterat än Skagentoast (äsch, vem försöker jag lura, jag älskar fortfarande Skagentoast). Och såhär fint blir det med levande ljus och träbord under...


Hoppas ni har en härlig lördagkväll!

2 kommentarer:

  1. Glöm inte att citron skall vara ekologisk om man ska använda zest. Smarrigt recept!

    SvaraRadera
  2. Helt klart ska det vara ekologisk om man ska använda skalet (skrev det i innehållsförteckningen). Hade aldrig tagit skalet annars, all den där besprutningen har jag ingen lust med att få i mig!

    SvaraRadera