söndag 20 oktober 2013

Recept - Anisbröd

Ok, jag ville först inte berätta det, men det kommer inte gå att dölja mycket längre. Jag har börjat tänka jul. Inte bara tänka egentligen, jag har tagit fram gamla jultidningar, dammat av julpyssellådan från förra året, inventerat tyg och strutar och nu i helgen började jag visst med julbaket. Lite tidigt, jag vet, men det gällde att passa på medan mormor är här. Hon har nämligen skolat mig i Anisbrödens ädla konst!

Alla har väl någon kaka eller liknande som symboliserar jul. Pepparkakor och lussekatter är ju givna, och knäck och kola med. Sen kan det variera, vissa behöver ha en plum cake, vissa tycker drömmar hör julen till, jag har till och med en väninna som med en dåres envishet hävdar att morotskaka är en julkaka. Hon har fel naturligtvis, men det hör egentligen inte hit. 

För mig är anisbröden den viktigaste jul"kakan". Jag hade valt den före pepparkakor till och med! Om ni inte har ätit dem så rekommenderar jag starkt att ni testar, det är så himla gott! Det kan vara en norrländsk grej, det är jag inte helt säker på. Mormor är norrlänning så det ligger helt klart i farans riktning. Och nu kan jag också göra dem, halvnorrlänning som jag är!

Du behöver:

200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl socker
2 krm salt
1 msk anis (minst!)
2 ägg
15-16 dl vetemjöl

½ kilo cocosfett (eller mer)

Börja med att mortla anisen. Skaffa gärna en assistent som kan göra grovjobbet! Smält smöret. Blanda med mjölken så det blir fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och rör ut i mjölksmöret. Häll i socker, salt, anis, ägg.. Blanda. Om ni har maskin är det degkroken som gäller och ingenting annat, låt assistenten kontrollera.


Degkroken behövs eftersom vi nu ska ha i mjölet. Ha i en deciliter åt gången tills att är i. försök få så mycket som möjligt i bunken och inte utanför.


När allt är i och degen knådats ihop ska den jäsa. Det gör ingenting om den inte släppt kanterna, vi vill inte ha den för välknådad. Under duk i en timme ungefär.

Med lite tur har den jäst till nästan dubbel storlek. Nu börjar det roliga. Knåda degen lite på mjölat bakbord och kavla ut den till en stor rektangel.


Snygga till kanterna så de är hyfsat raka. Nu ska ni skära loss en längd, och sen göra E:n av den. Så här:


Redskap är valfritt. Mormor föredrar en pizzaskärare...


... och jag gillar degskrapan.


Nåväl, lägg alla dina E:n på en handduk.


Låt dem jästa så här, precis som de är utan handduk över i en halvtimme ungefär.

Smält kokosfettet i en gjutjärnsgryta med lock. Det är mycket möjligt, till och med troligt, att det funkar i vilken gryta eller kastrull som helst, men det har jag inte provat. Helt flytande ska det vara, och varmt. Ta en liten boll av degen och testa med. När du lägger i den ska det bubbla kring den och den ska få färg riktigt snabbt. 


Det tar inte många sekunder att tillaga anisbröden. I med dem i fettet, och när du ser att färgen börjar krypa upp längst kammarna så vänder du dem med lämpligt tillhygge.


Jag använde "fel" ände av en elvispvisp (oklart vad det egentligen heter), det funkade utmärkt. Mormor brukar använda fonduespett, det är mycket bra enligt utsago. De ska få fin färg, sen tar du upp dem med en hålslev...


... och lägger på galler.


De påminner lite om donuts ungefär. Fast annan form. Det här receptet räcker till rätt många.


Kanske 50 ungefär? Lite mer? Nu är de klara i alla fall. De du inte ska äta kan du frysa in.  
De du vill äta vänder du i strösocker.

 
Mmmm... detta är den godaste kakan/bullen som finns! Frågan är om de 50 som ligger i min frys nu överlever ända till julafton. Tvivlar starkt på det, det får nog bli en omgång till... God jul!

1 kommentar:

  1. Om man drar ned på anisen så blir det mer som vanliga donuts - har testat två ggr och hade ingen anis andra - också väldigt gott.

    SvaraRadera