söndag 13 oktober 2013

Middagstipset - Jordärtskockssoppa med ost- och skinkchips!

Jag har inget emot att upprepa mig, hösten är grytornas och soppornas årstid. Det gillar vi! Ikväll fanns både morföräldrar och svärföräldrar på plats och det bjöds på jordärtskockssoppa med hembakat bröd, ostchips och skinkchips. Alla element utom ett blev lyckade, vilket det svarta fåret var avslöjas längre ner... Receptet är löst baserat på ett recept i ICAs Buffe, oklart vilket nummer.

Du behöver:

6 personer - alla mått är ungefärliga

800 g jordärtskockor
4 stora potatisar
3 vitlöksklyftor
50 g smör
3 dl vitt vin
7,5 dl vatten
3 msk kycklingfond
4 dl vispgrädde
salt
peppar
olivolja
timjan, färsk

skinka
ost

Börja med att sätta ugnen på 180°C och skala potatis och jordärtskockor. Det sistnämnda är ett elände.


Döm mig inte för de små skalbitarna som sitter kvar. Inte förrän du själv skalat i alla fall. Man blir tokig. Detta är det jobbigaste och det som tar tid, men nu när det är klart är det lugna gatan. Dela i mindre bitar och finhacka vitlöken.


Ta fram en stor kastrull, sätt på värmen och dra i en stor klick smör. Stor. Jättestor. Snåla inte. Typ femtio gram!


När smöret smält till hälften så häller du i jordärtskockor, potatis och vitlök. Fräs i några minuter. När de mjuknat lite så häller du i vinet. Jag använder det här:


Låt koka en minut eller två och häll sedan i vatten och kycklingfond. Låt det koka i ungefär en kvart. Under tiden gör du chipsen. Man kan ha nästan vilken ost som helst, ju mer den smakar desto bättre. Jag använde vitlöksost idag, men annars är Västerbottenost väldigt gott. Riv den på grova sidan på ett rivjärn och lägg i små högar på en ugnsplåt med bakplåtspapper. När det gäller skinkchipsen så ska man använda parmaskinka. Men det hade jag inte hemma, och eftersom det spöregnade var jag inte särskilt motiverad att gå till affären. Tog därför vanlig frukostmackaskinka, skar den i halvor och la på plåten bredvid osten. Nu kanske ni börjar ana vart det gick snett... Förebild!


Kör i ugnen i 5-10 minuter. Tills de ser klara ut helt enkelt.


Osten ser ut som havreflarn! Mumsigt. Nu bör soppan kokat klart. Känn på jordärtskockorna, de ska vara mjuka. Ta fram mixerstaven och mixa soppan så slät som du vill ha den. Jag gör den rätt slät, men med några småbitar för en rustik känsla. Häll i grädden och småkoka lite. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i en soppskål eller servera i kastrullen, det gör du som du vill. Huvudsaken är att du dekorerar ytan med några droppar olivolja och några timjankvistar.


Fint! Sen tar du chipsen och ett gott bröd som du värmt lite i ugnen och lägger på en rejäl skärbräda. Servera alltsammans och du har en härlig höstmiddag för hela familjen! Visserligen med oerhört sega skinkchips, men ändå....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar