onsdag 2 oktober 2013

Recept - Råglimpa

Ok, vi tar ett brödrecept till. Sista, jag lovar! Men sen har vi bröd så att det räcker ett bra tag framöver, och det är ju himla skönt såhär i början av oktober. Eftersom vi har lite rågsikt kvar från igår känns det ju lämpligt att ta slut på det. Men man måste variera sig! Vi kör två ordentliga limpor, sen kan vi avrunda brödveckan med gott samvete. Receptet för dagen kommer från förpackningen till Coop Änglamarks ekologiska rågsikt ifall ni vill ha originalet!

Du behöver:

50 g jäst
3 dl vatten
4 dl mjölk
30 g smör
1 tsk salt
700 g rågsikt
300 g vetemjöl

200°C

OK, vi börjar ju bli vana vid det här nu. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet tills den löst upp sig. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och se till att det blir fingervarmt (37°). Ner med resten av ingredienserna och arbeta degen riktigt ordentligt. Se till att frigöra de där glutentrådarna, det förtjänar de! Låt degen jäsa under duk i ungefär en timme. Ta sen upp den på en mjölad bänk och knåda lite grann.


Forma till två limpor och lägg på en bakplåtspappersbeklädd (längsta ordet hittills!) bakplåt. Låt jäsa under duk i en halvtimme. Ni ser kanske ett mönster? I alla fall ni ihärdiga som hängt med på hela brödresan. I alla fall, när brödet jäst färdigt så gör du några snitt och penslar med lite vatten (för en fin skorpa). 


Gör V-tecknet så man förstår att du är nöjd med din insats. In i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter. Klart!


Fina va? Låt mig nu förtydliga en sak. Det är fullt möjligt att att baka allt detta bröd på en eftermiddag. Vanligtvis gillar jag ju inte saker som tar mer än en halvtimme att göra, men detta är värt insatsen. Gör det nu på söndag till exempel så har du en frys full med gott bröd att ta fram allt eftersom. Det behöver ju inte nödvändigtvis vara för att du vill ha hembakat bröd till gäster, du är värd tranbär och hasselnötsfrallor en sketen tisdagsmorgon!

Om ni nu har bakat alla fyra sorters bröd som vi gått igenom de senaste dagarna är det läge att ta en fin samlingsbild!


Batch of week 40 2013! Good times!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar