lördag 30 november 2013

Enklaste standardreceptet för chokladtryffel!

Chokladtryffel hör ju också julen till. Lite oklart varför det känns så juligt egentligen, choklad funkar ju generellt året om. Men trots allt är det just i december som tryffelrullandet går på högvarv hemma hos oss, kanske att man skulle satsa på att ha det mer som en året runt aktivitet 2014. Jag lägger det till listan över potentiella nyårslöften. Riktig vardagslyx har inget bäst före datum!


Du behöver:

200 g mörk choklad
1 dl grädde
2 msk smör
1½-2 msk dryck (konjak, whisky, likör, glögg, vadduvill)

kakao (eller annat du vill garnera med)

Detta är ett standardrecept som kan användas oavsett vad du vill smaksätta med. Jag tar lite glögg som blivit kvar från förra året!

Smält smöret, häll i grädden och värm ordentligt. Finhacka chokladen.


Mmm... choklad. Häll chokladen i en bunke och slå över grädden. Rör tills chokladen smält helt. Häll i valfri dryck.


Rör runt ordentligt tills du har en helt slät, blank blandning. Ställ in i kylskåpet och låt stå tills blandningen stelnat ordentligt. Kanske över natten och du har lite framförhållning. När blandningen är hård så är det bara att rulla till lagom stora tryfflar och täcka med kakao.


Vill du inte rulla i kakao kan du ta nötter eller kokos eller vad du vill. Någonting får du rulla i, annars kommer det bli väldigt kladdigt... Förvara i kylen och ta fram när du behöver socker/tröst/någonting till kaffet/en snabb gå bort present/unna dig själv något. Eller under julklappsutdelningen. När som helst egentligen. Choklad passar till allt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar