måndag 18 november 2013

Söta nötter i dubbel bemärkelse

Det finns mycket gott att mumsa på under julen. Och inför julen. Varför vänta egentligen? Till och med jag kan känna att det är för tidigt med kola och knäck, men det finns ju annat!

(Vi behöver inte låtsas om att jag åt saffransbullar till middag igår...)

Här är en blandning som är enkel att slänga ihop, tar tio minuter och kan smaksättas både juligt och ojuligt. Dessutom gör den sig väl som prydnad! Men jag varnar er - helt beroendeframkallande!


Nötter! Det är nyttigt! I det här fallet är det inte bara nötter, utan även sesamfrön, kokos och frön. Mumsigt värre, det kan jag gå i god för.

Du behöver (ungefär):

1,5 dl socker
3 msk vatten
2 krm kanel (ger väldigt diskret kanelsmak, dra på om du vill ha mer, eller ta för all del annan krydda om du hellre vill)
½ dl pumpafrön
½ dl solrosfrön
2 msk sesamfrön
2 msk kokosflingor
1 dl hasselnötter
1 dl sötmandel
(går bra med vilken sorts nötter som helst, pekannötter, valnötter, macadamianötter, ta din favorit)

Häll socker och vatten i en kastrull och ta fram en trägaffel att röra med. Koka upp under omröring tills blandningen blivit genomskinlig. Det ska gå från...


...till


Låt det koka ett tag, tills det blir ungefär 120 grader varmt. Har du ingen termometer så låt det bara koka några minuter till efter det att det blivit helt genomskinligt. Blanda ner kanelen och nötterna och fortsätt röra på medelvärme tills sockret täcker hela blandningen och börjar bli lite brunt. Personligen så gillar jag när det är lite småbränt, men ni kan testa er fram vad gäller just det. Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper för att svalna.


Ser fint ut, eller hur? Gott är det också! Som det står i ingredienslistan så ger den lilla mängden kanel som är i inte särskilt mycket smak, man kan absolut dra på lite extra. Vill man inte ha det så juligt kan man testa med lite choklad,salt, kardemumma eller chili. Kanske en kombination? Bara att testa. Socker och nötter är ju per definition gott, så det är svårt att förstöra den här blandningen hur man än gör. Vill man däremot göra blandningen extra julig så kan man förpacka den i strutar och ge bort till nära och kära. Garanterat uppskattat!


Just den här omgången kommer garanterat inte överleva länge nog att ges bort, men den får pryda bordet så länge det varar. Sött för både mun och öga!1 kommentar:

  1. Fantastiskt goda, tack för ett nytt favoritrecept och en grym blogg!!!

    SvaraRadera