tisdag 3 december 2013

Julens godaste lingonbröd!

Jag drar mig alltid lite för brödbak, trots att jag verkligen älskar både doften och smaken av nybakat bröd. Det är naturligtvis för att det tar så lång tid, även om arbetsinsatsen inte är särskilt stor egentligen så känns det alltid lite jobbigt när saker ska jäsa. Så bra då att det finns alternativ!


Detta är ett riktigt gott lingonbröd som passar bra under julhelgen (och alla andra helger) och som dessutom går utmärkt att baka nu och frysa in så ni har. Och det bästa av allt, ingen jäsning. Bara rör ihop alla ingredienser och så rakt in i ugnen i en timme. Perfekt!

Du behöver:

3 dl vetemjöl
3½ dl grovt rågmjöl
½ dl solrosfrön (eller pumpafrön)
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 msk malda brödkryddor
1 dl lingonsylt
1 dl ljus sirap
3 dl filmjölk

150°C 

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i lingonsylt, sirap och filmjölk.


Klart. Det blir ingen deg, utan mer en kladdig smet. Häll upp i en smörad och bröad 1½ liters form (du har väl ditt hemmagjorda ströbröd?) och grädda längst ner i ugnen i en timme.


Brödet ska vara torrt. Ta ut, låt svalna och frys sedan in. Eller ät! Gör två så kan du äta ena och frysa in den andra. Jag kommer göra minst fyra bröd och ha i frysen att ta fram både till julbord och frukost. Ännu en sak man slipper tänka på framöver!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar