måndag 9 december 2013

Julens snurr(igaste)kaka!

Vi har tillfälligt blivit fyra i familjen, så nu har jag två hjälpredor i köket istället för bara en. Den nya hjälpredan har ju gjort en del gästinhopp i mitt kök tidigare, så han har full kontroll på vad som borde bakas och vad som inte borde bakas. Mjuk pepparkaka - nej. Snurrkaka - ja. Vi kompromissade och gjorde en julsnurrkaka. Utan pepparkakssmak dock så det var nog ingen vidare kompromiss egentligen...

Vad en snurrkaka är? Jomen förstår ni, det är en kaka som är randig. Typ. Såhär:


Men låt oss börja från början.

Du behöver:

150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
röd karamellfärg
grön karamellfärg
pepparmintsarom

175°C
två hjälpredor (valfritt)Vispa smöret och sockret tills det blir vitt och poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta i. Tillsätt mjölk och rör tills du fått en jämn smet. Dela smeten i två bunkar. Häll röd färg i den ena och grön i den andra. Rör runt och tillsätt mer färg om du tycker det blir för blekt. Häll pepparmintsarom i den gröna bunken, dosera efter smak.


Nu är det dags att montera! Smöra och bröa en form. Sen tar du en matsked smet från ena bunken och häller i mitten av formen. Ta en matsked från andra och häll mitt i den första klicken. Ta sen varannan tills all smet är slut. När man har två hjälpredor som "kan själv" så ser det ut så här:


Under mer ordnade former ser det ut så här:


I detta fall hade jag tre färger men principen är ju densamma. När smeten är slut kan det se ut så här:


Eller ännu hellre så här:


Ja, ni förstår. Har man assistenter så har man. Det viktigaste är inte att det blir snyggt, utan att det blir roligt! Detta är precis tillräckligt kladdigt för att vara jättekul! Nåväl, in med kakan i nedre delen av ugnen i en halvtimme och sen är den klar.

Vill man så kan man smaksätta smeten med lite vad som helst. Saffran, pepparkakskrydda eller lite lingonsylt kan ju passa såhär i december. Här var det knappt jag fick igenom pepparmint... Nu har jag tyvärr inga fantastiska efterbilder att visa för... ja, ni såg ju själva hur "ränderna" blev. Men kakan blev lite färgglad i alla fall! Och god!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar