måndag 16 december 2013

Julpyssel med barnen!

Vi har en jultradition som jag älskar! Varje år bjuder vi in familjens ungar på julpyssel och pysslar, kollar julfilm, äter julmat och har det mysigt. I början var det bara tre barn, men de blir fler och fler. Nu är den äldsta tretton (när hände det egentligen?!) och den yngste (medverkande) strax över två. Lika kul fortfarande!

Vi dekorerade pepparkakshjärtan:


Kristyren består av :

3 äggvitor
12 dl florsocker 
3 tsk ättika
karamellfärg

Blanda äggvita, florsocker och ättika med elvisp. Dela upp i fyra delar och färga. Jag gjorde en grön, en röd, en gul och lämnade den sista vit. 

Sen målade muggar som vi kan ge bort i julklapp:


Muggarna köptes in på IKEA för 4:- styck och målades med vanliga permanent markers (finns i bokaffärer, hobbyaffärer eller på närmsta kontor). 

Vi klädde julgranen:


Ja, det ser ut som om jultomten kräkts på den. Det ska vara så. Vi hade till och med sån tur att jultomten gjorde en snabbleverans och lämnade några klappar under granen när den väl var klädd. Jag fick (helt otippat) en mugg!

Men det bästa pysslet var utan tvekan granskogen! Man brukar ju dekorera pepparkakshus, men det känns sååå 2012. I år ska det vara granar!


Skämt åsido, det är en ren bekvämlighetsfråga. Att få ihop ett vettigt pepparkakshus kan vara meckigt, ta tid, och dessutom blir det alltid problem när flera ungar ska dela på ett hus. Med en hel granskog kan de i lugn och ro dekorera tillsammans med för sig själva på samma gång. Inget bråk = glada vuxna!

Jag tog ett gäng glasstrutar, skar bort lite och ställde upp och ner.


Granar! Några pepparkaksbollar fick utgöra stenbumlingar. Så här såg "skogen" ut innan:


Sen var det bara att ge ungarna kristyr i olika färger, godis, strössel och marsipan och se hur skogen växte fram.


Det blev super! Men det var något som fattades...


Snö! Eller florsocker beroende på hur man ser det. Några av deltagarna var mest intresserade av att provsmaka arbetsmaterialet...


... men till slut var vi ändå klara. Det blev det en massa granar, två grisar, två sniglar, en tomte, familjen Hedenhös och en Spider-Man. Såklart.
Vi drack glögg, åt tomtepizza och sen var vi så trötta att vi fick varva ner med julfilm. En härlig dag full av julpyssel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar