tisdag 17 december 2013

Bästa sättet att göra knäck!

Det finns bra och dåliga sätt att göra knäck - och då pratar jag inte om recept. Om du vill undvika brännskador, nerkladdat kök och knäckformar som fastnar i varandra så läs uppmärksamt!

 Du behöver:

3 dl socker
3 dl vispgrädde (i tetra)
3 dl ljus sirap
2 dl mandel
2 msk smör

Recept är totalstandard. Jag är inte främmande för att experimentera lite (havssalt!) men detta funkar utmärkt som bas eller som traditionell knäck. ta fram en gjutjärnsgryta eller tjockbottnad kastrull och blanda socker, grädde och sirap. Rör tills sockret löst sig och blandningen börjat koka, sen sänker du värmen och låter det koka utan att röra tills knäcken når 120°C.


Skålla mandeln och finhacka den. PLacera knäckformar på en bricka/skärbräda/ugnsplåt eller vad du nu tycker passar för ändamålet. Gör ett kulprov och se om du tycker knäcken är klar. Om inte kokar du lite till. Kulprov innebär att du tar ett glas iskallt vatten, droppar ner lite av knäckblandningen och rullar smeten som då ska forma en kula. Hur hård man vill ha sin knäck är såklart en smaksak, jag tar hellre för hård än för mjuk, men du gör som du vill. När den är lagom blandar du i smör och mandel.


Rör runt och din knäck är klar. Nu ska den bara hällas upp, och det är här det kan bli problem. Jag hann med många omgångar av klet och brända fingrar innan jag insåg att det finns bättre sätt.

Ta tetran du hade grädden i, vik upp toppen, skölj ur den med lite vatten och torka snabbt med papper. Sen tar du en soppslev och slevar upp lite knäcksmet i tetran. Fyll den inte, det räcker med två skedar ungefär.


Försök häll i tetran och inte utanför.


Så mycket för kladdfri... men det är mig det är fel på, inte tricket i sig! Kläm ihop toppen igen, och sen är det bara att hälla i formarna. Lätt som en plätt!


Så oerhört mycket snabbare, smidigare och lättare än att hålla på med skedar eller liknande. Inte massa klet på brickan, inte massa välta formar och gud vet vad. Möjligtvis kan det bli några spillda droppar och en vält form i början, men du får snabbt in rätta knycken. Häll, fyll på, häll, fyll på, häll, fyll på. Inga konstigheter. snart har du massa knäck!


Massa, massa knäck!


Låt den stå kallt tills den stelnat, och sen har du knäck så det räcker för hela julen! Inte ens jag kan sätta i mig en sån här sats innan jul, och jag kan annars sätta i mig det mesta på en kväll...


3 kommentarer:

  1. Smart. Jag har dock aldrig problem med knäcken. Tar en matsked och häller med. Låter grytan stå på den varma plattan så att knäcken håller sig flytande och lättarbetad. :-)

    SvaraRadera
  2. Då har du nog en bättre knyck än jag. Jag minns mina "sked-år" som kladdiga och kletiga. Med lite bränt på händerna. Men det bäst är alltid att göra det som funkar för en själv!

    SvaraRadera
  3. Oh så bra. Hade dock ingen gräddtetra, men tog en 2 dl juicetetra. Har aldrig gått så enkelt att fylla formarna. Kan rekommenderas å det varmaste. Lagar dock knäcken i mikron. 1 dl av varje i 8 min, full effekt. Vips så är knäcken klar.

    SvaraRadera