fredag 6 december 2013

Recept - saffransbiscotti

Vi har talat om biscotti förr, men inte i jultappning. Förra gången var det choklad som gällde (det är ju oftast det...) men nu är det jul och då bakar vi med saffran såklart! Blir både gott och fint!Du behöver:

75 g smör
3 dl strösocker
1 pkt saffran (0,5 g)
3 ägg
420 g vetemjöl (ca 7 dl)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g sötmandel

200° C, 120°C

Börja med att hacka mandeln grovt. Rör smör socker och saffran poröst och häll sen i äggen ett i taget medan du fortsätter röra. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och häll sen i smörblandningen. Rör i på låg hastighet och inte för länge, bara precis tills det blandats och blivit en klump. 


Ta upp degen på en mjölad bänk och rulla till längder som passar din bakplåt. Jag får det till tre stycken. De flyter inte ut så du kan ha alla på samma plåt. Jag glömde såklart bort det och körde två plåtar, men nu vet du bättre!


Baka i nedre delen av ugnen på 200° i en halvtimme. Ta ut och sänk värmen till 120°. När längderna svalnat lite grann så skär du sneda bitar i lagom storlek. Lägg dem med snittytan nedåt på plåten igen och in i ugnen längst ner igen i en halvtimme till. 


Sen kan du låta dem stå framme tills de är helt torra. Klart!

De blir som sagt inte bara goda utan även fina att se på. Därför gör de sig rätt bra i en glasvas eller liknande på display. Ännu en ätbar dekoration - älskar det!   


Och som med allt annat gott - lite cellofan och ett band och du har en present!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar