torsdag 5 december 2013

Recept - julens köttbullar

Ni kanske tycker att jag tar detta med julstök på lite för stort allvar. Men det gör jag inte! Däremot gör jag hellre en sak om dagen nu, än 800 saker den 23:e december. Dessutom tycker jag det är rätt mysigt att stå och förbereda med julmusik i bakgrunden och tända ljus på köksbordet. Det är bara jul en gång om året, man får passa på att njuta medan det varar. Och njutning för mig är inte att fixa paket, dekorationer, godis, mat och bak på samma gång med en deadline som närmar sig med stora steg. Våga vägra julstress!

Med det sagt är det dags att presentera dagens insats - juliga köttbullar!


Du behöver:

800 g (ekologisk) fläskfärs
2 mellansmå gula lökar (ok, mellansmå är kanske inte ett helt vedertaget uttryck men ni fattar vad jag menar)
½ dl ströbröd
½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
2 ägg
1 tsk rårörssocker (brunt farinsocker går bra)
1/4 tsk kryddpeppar
½ tsk torkad timjan
½ tsk vitpeppar
2 tsk salt

Ger ca 70-80 stycken beroende på storlek och hur många man behöver provsmaka (minst fem)

Häll ströbröd, mjölk och grädde i en bunke och låt det dra. Skala lökarna. Den ena river ni fint på ett rivjärn. Den andra hackar ni och steker tills den börjar bli genomskinlig. Den ska inte få färg!


Häll ner löken i bunken och rör om. Blanda i fläskfärsen, äggen, sockret och kryddorna. Rör om tills allt är ordentligt blandat och få fått en jämn smet.


Om du är ambitiös så provsteker du en köttbulle för att se till att kryddningen känns bra, om du är cowboy smakar du smeten rå och kryddar därefter, och om du är en stressad småbarnsmamma som vill hinna ha lite lugn och ro på kvällen så struntar du i att kontrollera kryddningen och hoppas det blir bra i alla fall.

Rulla köttbullar! Ett litet husmorstips såhär på torsdagskvisten: ta en skärbräda och fukta den med vatten och skölj händerna så de också är lite fuktiga. Sen rullar du och lägger köttbullarna på skärbrädan. På detta sätt blir det lättare att arbeta med smeten och så sabbar inte skärbrädan formen.


Stek köttbullarna på övre medelvärme (jag är full av exakta angivelser idag känner jag). Ta inte för många i pannan samtidigt, jag brukar ta tio år gången. dels är det ett jämt och fint tal, dels har man gott om plats att slänga runt dem på.


Om du inte alls vill spara dem till jul, eller om du gör detta på julafton, så steker du dem ordentligt och serverar. Men om du vill spara dem till jul så se till att de får fin stekyta och ta dem sen av värmen när de är precis lite för lite stekta. Placera ett bakplåtspapper på en bricka som du vet du får in i frysen och lägg köttbullarna på den.


Planen här är att värma dem i ugnen på julafton. Därför är det bra att frysa in dem platt, och på det här sättet är det bara att dra över bakplåtspappret på en bakplåt. I och med att du inte stekt dem helt igenom kommer de heller inte blir torra när du värmer i ugnen, istället kommer de helt enkelt stekas klart. Genialt! Bara att slå in hela brickan i frysfolie och en plastpåse så slipper du tänka mer på köttbullar fram till jul. Ännu en sak på listan avbockad. Check!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar