onsdag 31 juli 2013

Recept - Ärtsoppa med fläsk!

Imorgon är det torsdag, och ni vet vad det betyder. Ärtsoppa! Ni kanske minns de här påsarna från vårt gårdsbesök?Tyvärr kan man ju inte spara dem hur länge som helst bara för att de nu råkar vara gulliga. Och är det något i denna värld som är enkelt att laga så är det just ärtsoppa, vilket ju är tacksamt när man som jag gillar minimum effort och maximum output. Det enda som kan vara vanskligt är komma ihåg att lägga ärtorna i blöt kvällen innan. Tar 30 sekunder, men glömmer man det är hela rätten körd. så kom igen, i med dem i en skål och ös på med vatten!


Steg ett avklarat. Gäsp. Dags att gå och lägga sig.


Ja, ok, det var töntigt. Men lite kul ska man ju få ha också!

När sen torsdagen kommer är du redo. Och för att få en REJÄL sats ärtsoppa behövs bara

1 kg gula ärtor (förslagsvis samma som legat i blöt under natten)
4 liter vatten
3 gula lökar
1 kg sidfläsk
timjan 
salt

Inte de dyraste ingredienserna i stan direkt. Nåväl, hacka löken och lägg den i en kastrull tillsammans med vattnet, ärtorna, sidfläsket och lite timjan. Ni ska alltså inte hacka, skiva eller på annat sätt bearbeta fläsket, bara i med hela biten (eller bitarna). Så här:


Sätt plattan på max och låt koka ungefär en timme. Ärtornas "skal" kommer börja flyta upp till ytan, du kan med fördel skumma av dem. Det är inte hela världen om några är kvar, men ta de du får upp.


Efter en timme bör soppan ha kokat ihop. Smaka av och dra i mer timjan och eventuellt salt om du tycker det behövs. Ta upp fläskbiten, dra bort svålen, skär i tärningar och häll tillbaka i soppan. Om soppan är för tunn så låt den bara koka lite längre, det är helt klart en smaksak om man vill ha den väldigt tjock (min man verkar gilla ärtsoppepuré...) eller lite tunnare. Duka, ställ fram lite senap, knäckebröd och ost och volià! Torsdagsmiddag! Punschen är frivillig.


Men vänta nu, det var väl inte hela middagen? Nä, självklart inte. Alla vet ju att ärtsoppan bara är en ursäkt för


Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar