måndag 19 augusti 2013

Recept - lemon meringue pie (citronmarängpaj!)

Lemon curd är gott till mycket, scones, muffinsfyllning, på en sked direkt ur burken... Men godast är nog ändå lemon meringue pie. Eller citronmarängpaj om man så vill. En finfin dessert när man vill avsluta med någonting lite lättare och fräschare. Det finns trots allt de som tycker att choklad kan bli för tungt och mäktigt, och även om de nu har fel (choklad funkar alltid och till allt) så kan man ju variera sig!

Du behöver:

3 dl vetemjöl 
125 g smör (kallt)
4 msk kallt vatten

lemon curd

3 äggvitor
1 dl socker

225°C, 150°C

Rör ihop mjöl och smör till en grynig massa. Häll i vattnet och rör snabbt ihop till en deg. Arbeta inte för mycket, då smälter smöret! Kavla ut degen. Om du vill göra det enkelt för dig gör du så här:

Ta fram två bakplåtspapper. Lägg degklumpen på ett papper. Platta till lite. Lägg över andra pappret. Kavla. Inget kladd, degen fastnar inte i diskbänken, det blir jämt och du behöver inte ens diska kaveln.


Täck en form med degen, hela vägen upp på kanterna. Tänk på att degen drar ihop sig i ugnen. Ställ in i kylen en stund. Om du har tid att låta den stå en halvtimme så är det bra, men har du bråttom så nagga och kör in i ugnen med en gång, 20 min i 225°C. 

Medan pajen står i kylen/ugnen kan du göra din lemon curd. Receptet hittar du här. Vill du hellre ha en köpt curd så kan du passa på att öppna burken. 

Vispa sen äggvitorna riktigt hårt. När de är fasta så häll i sockret och vispa glansigt. Du måste vispa vitorna innan du drar i sockret, annars kommer det inte bli särskilt bra.


När alla tre komponenter är klara är det bara att montera. Häll curden i pajskalet och bred ut till ett jämt lager.


Sen lägger du på marängen. Vill du göra riktigt fint kan du spritsa på den, om du har lite bråttom så ta fram spateln och bred ut den till ett slätt skal. Så här!


Sen är det bara att ställa in den i ugnen på 150°C tills marängen fått färg, ungefär 10 minuter. Låt pajen svalna och sen är den färdig att äta. Den står sig lätt till dagen efter så det är ingen brådska. Men ska man få en bild så får man skynda sig tydligen, annars är det för sent....


2 kommentarer:

  1. Det hör gillar jag skarpt! Tack för en otroligt bra blogg!

    SvaraRadera