fredag 6 september 2013

DIY - Tavla av kritor!

Det är klart det är super att vara nyskapande och ha helt unika idéer, det tror jag alla håller med om. Men när man kommer hem sen eftermiddag efter en körig dag på jobbet, med en hungrig unge på armen, bara för att mötas av gårdagens disk är man inte alltid på rätt ställe mentalt för att tänka ut söta och rara gör-det-själv-projekt. Man har liksom fullt upp med att försöka komma ihåg hur man får på spisen och hur man hackar lite lök med en liten skrikig typ kring fötterna utan att skära fingrarna av sig.

Tur då att det finns ett stort och härligt internet fyllt till bredden av kreativa människor som redan testat sig fram och kommit på massor av fina saker man kan göra själv. Härligt! Jag har stött på den här flera gånger när jag surfat runt:


En tavla är det! Fin va? Det är kritor vars färg smält ner över en canvasduk. Vem som kom på idén först vet jag inte, och jag har sett flera varianter på samma tema, men en sak kan jag säga och det är att jag velat testa sen första gången jag såg den. Tycker den är riktigt inspirerande och passar perfekt i ett barnrum.

Du behöver:

En canvastavla
Vaxkritor (finns i vilken leksaksaffär som helst)
Lim
Hårtork
Papper eller vaxduk att skydda golvet med


Let the games begin! Börja med att limma fast kritorna på kanvasduken. De behöver ha pappret på sig, annars fäster det för dåligt. Ni ser limpistolen på bilden ovan? Glöm att ni någonsin sett den! Värdelös! Ta istället fram det enda man alltid kan lita på.


Ok, vi försöker igen. Limma fast kritorna på canvasduken. På rad, men den trubbiga delen kant i kant med tavlan.


Härligt! När du täckt hela kanten låter du det torka. Sen bär du tavlan till en plats nära ett eluttag och en hårtork. Det behöver inte vara toan, men det kan vara det.


Lägg en vaxduk eller lite papper under, för det blir lite kladdigt framöver. Ta fram hårtorken, sätt på den och rikta den varma luftstrålen mot spetsen på kritorna. Efter ett litet, litet tag börjar de smälta. Det blir fint!


Ungefär här upptäckte jag att det är smart att ha vaxduk/papper inte bara under, utan även bakom tavlan. Det skvätter nämligen.


Det glömde de visst nämna, de där kreativa människorna på internet! Så gör er själva en tjänst och ha någonting bakom, annars får ni lägga mer tid på att skrapa bort färgat vax än att faktiskt göra en tavla.


Nåväl, smält kritorna undan för undan tills du känner dig nöjd. Man får dra luftstrålen lite fram och tillbaka, men det blir fint hur man än gör i stort sett!


Rätt fint va? Som jag sa innan tycker jag den är perfekt för barnrum, jag tänker mig att den får dem att vilja färglägga hela världen. Vi får väl se om ägaren till tavlan får just den impulsen, och låt oss i så fall hoppas att hon börjar med papper och inte med resten av väggarna! Grattis Naomi!
3 kommentarer:

 1. Har sett denna tidigare men blir nu än mer sugen att testa :-)
  Och tack för alla tips på vägen.
  Trevlig kväll!!
  //Petra

  SvaraRadera
 2. Ja, gör det, det är lätt som en plätt! Har förresten suttit och vikt godispåsar idag, såg dem på din blogg och klickade vidare till C&C. Så tack för tipset du med!

  SvaraRadera
 3. Hoppas du ser kommentaren! Behöver man ha hårtorken mot pappret på kritorna eller mot uddarna? :)

  SvaraRadera