söndag 29 september 2013

Recept - Bröd med tranbär och hasselnötter

Vet ni vad mer man kan mysa med under hösten? Bröd! Massor av härligt bröd!

Ett problem med bröd är att billigt bröd inte är särskilt gott, inte särskilt fint att se på och att det liksom saknar känsla om ni förstår vad jag menar. Som den trogna läsaren dessutom vet föredrar jag att äta saker där jag förstår alla ord på innehållsförteckningen, och det enklaste sättet är att göra det själv! Hembakat bröd är inte bara gott och fint, det är billigt också. I alla fall betydligt billigare än de 35 kronor limpan man kan behöva betala för att få ett riktigt gott bröd hos bagaren.

Att baka bröd tar lite tid. Inte insatsmässigt, det går snabbt, nej det är jäsningen som tar tid. Därför brukar jag baka mycket bröd på en gång när jag väl sätter igång, då kan jag blanda och forma ett bröd medan ett annat jäser, och på så sätt maximera nyttan. Sen är det bara att dela i mindre bitar och fylla frysen. Nästa gång du bjuder på middag är det bara att ta fram, värma i ugnen och låta doften av nybakat välkomna dina gäster i dörren. Briljant!

Brödrecept finns överallt, det är bara att sätta igång! Först ut - Yoghurtbröd med hasselnötter och tranbär, receptet kommer från en broschyr från Coop som jag plockade upp i affären idag!


Tranbär - gott. Nötter - gott. Frallor - gott.

Du behöver:

3 dl matyoghurt (10%)
2 dl kokhett vatten
25 g jäst
2 msk honung
1 msk fänkålsfrön
1½ tsk salt
2 dl hasselnötter (grovhackade)
2 dl torkade tranbär
6 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl

Börja med att blanda yoghurt och vatten. Det ska vara lite lagom ljummet, för sen ska gästen smulas ner. Rör tills jästen är helt upplöst. Sen drar du ner resten av ingredienserna.


Alltså, det syns ju redan här att det kommer bli gott! Ett litet tips förresten, när du ska mäta upp honungen, ta då lite av ditt kokheta vatten och häll i måttet. Häll ut vattnet, torka inte, fyll med honung och häll ur. Honungen kommer glida ur lätt och inte bara kleta fast så man måste skrapa ur den.


Eller ja, lite blir ju kvar såklart. Men i alla fall betydligt bättre än annars! Nåväl, blanda ihop ordentlig. Har du en maskin så kör på i 5-10 minuter, har du degkrokar på elvispen så gäller samma sak, knådar du för hand är det minst tio minuter som gäller. Ni minns väl varför? Glutentrådarna mina vänner, glutentrådarna!



Låt degen jäsa i bunken med en duk över i en timme. Gör något kul! Sen stjälper du upp degen på ett mjölat bakbord. Precis här går historierna isär. Enligt Coops broschyr ska du knåda lite lätt och degen ska vara lite kladdig. Enligt mig är degen väldigt kladdig.


Faktiskt väldigt, väldigt kladdig.


Jag tillsatte en hel del vetemjöl och arbetade degen rätt mycket, bara för att över huvud taget kunna få till något som liknade frallor. 20 stycken blev det till sist, upp på plåten med dem!


Fortfarande kladdigt som ni ser. Hursomhelst, låt dem jäsa under duken i en halvtimme.


När de jäst klart kan du pudra dem lätt med lite mjöl och så in i mitten av ugnen på 250° C i fem minuter. Efter fem minuter sänker du värmen till 175° C och låter dem stå kvar i 10-13 minuter till. Klart!


De blev riktigt, riktigt goda kan jag meddela! Ny favorit helt klart och jag kommer definitivt göra dem fler gånger, kanske med olika smaksättningar (citron...?). Stay tuned...


1 kommentar:

  1. Jag älskar baka bröd och instämmer att det tar tid men de tär värt! precis som detta bröd som jag bakade nyss
    http://matmedmera.eu/kryddigt-brod-med-bacon-persilja-och-vitlok/

    SvaraRadera