tisdag 17 september 2013

Recept - minimaränger!

Nu i helgen ska vi ha barnkalas - låt förberedelserna börja! I ett tappert försök att undvika krisochkatastrof fredag natt tänkte jag försöka köra på principen "lite varje dag". Vi får se hur länge det håller. Just idag funkar det i alla fall, för just nu står det tre plåtar med små, söta maränger och torkar i ugnen. Barnkalas = glass = maränger. Maränger kan förberedas hur långt i förväg som helst.

Du behöver:

4 äggvitor
2 dl socker

110°C

Jag kör en enkel hel och halv uppställning som ni ser. Alltså en halv dl socker till en hel äggvita. Om du har flytande äggvitor så är det ungefär 1 dl, kanske lite mer.

Börja med att separera dina ägg.


Äggulorna kan du ställa in i kylen och använda till något annat. Kanske lemon curd? Ta äggvitorna och vispa dem riktigt ordentligt. De ska gå från detta...


...till detta!


Det går inte att vispa för mycket faktiskt, så det får bli ditt tålamod som avgör. Hårt måste det bli i alla fall. Tillsätt sedan lugnt och sansat sockret lite i taget, hela tiden vispandes.


Bra. När du nu vispat klart är det lätt hänt att man tar upp vispen eller visparna (om man använder elvisp) och sen SLÅR dem mot kanten mot bunken för att få med det som fastnat på dem.


GÖR INTE DET!  Jag menar inte att låta dramatisk, men när du slår mot kanten så slår du ur all luft du precis ägnat tid åt att vispa in, vilket gör att marängerna inte blir lika luftiga och krispiga. Exakt samma sak gäller sockerkakssmet för övrigt. Ta istället fram din slickepott och skrapa av visparna.


Använd sen samma slickepott till att fylla en sprits...


... och klicka ut små söta maränger på ett bakplåtspapper.


Du kan naturligtvis göra stora maränger med. Vill du göra ordentligt stora så kan du med fördel strunta i spritsen och istället klicka upp smeten med en sked. Sen är det bara att ställa in marängerna i ugnen i ca en timme. Håll koll så de inte får för mycket färg. Sen kan du stänga av värmen och låta dem stå kvar i eftervärmen, gärna över natten. På morgonen har du massor av söta maränger - i dubbel bemärkelse! Som du ser på bilden nedan är vissa maränger kritvita och vissa rosa. Det är för att jag blandade hälften av marängsmeten med lite jordgubbssylt, dels för färgens skull, dels för smaken. Nu sitter jag här och funderar på om man skulle ha några med choklad med.....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar