torsdag 31 oktober 2013

Ägg ägg ägg!

Vissa saker går åt fort hur mycket man än köper och släpar hem. Mjölk är vi säkerligen inte ensamma om att konsumera litervis i veckan, och det går rätt mycket smörgåsmat och sådant också. Men är det något vi verkligen konsumerar i rasande fart så är det ägg! Massor av ägg!

  • Ägg är den perfekta råvaran, nyttig, god, klimatsmart och går att variera i all oändlighet. Låt mig förklara.
  • Ägg innehåller mycket och nyttigt protein, fettsyror, mineraler och vitaminer. Här hittar du massor av E-vitamin, A-vitamin, D-vitamin, selen, järn och annat som kroppen behöver. Det är i stort sett bara C-vitamin som fattas. Och kolhydrater, men det kanske man inte behöver sörja.
  • Ägg innehåller inga tillsatser eller kemikalier. De har låg miljöpåverkan jämfört med många andra livsmedel, framför allt om man jämför med kött. Dessutom har de låg påverkan på försurning och övergödning och energiåtgången är förhållandevis låg. Däremot är det viktigt att tänka på vilken sorts ägg man köper. Håll dig till ekologiska ägg så slipper du bekymra dig om vad hönsen äter och om de kan röra sig fritt eller inte.
  • Ägg är gott!
  • Ägg går att variera i oändlighet. Du kan ha ägg i spagetti Carbonara eller i stekt asiatiskt ris. Du kan steka, koka, pochera och göra äggröra. Du kan göra suffléer, ha äggstanning i paj och omeletter. Att det går åt en del ägg i bakningen säger sig självt. Maränger, lemon curd.... Allt.


Ett litet tips. Om du har recept där man bara ska ha gula eller vita så går det bra att spara andra halvan i kylen. Hur länge de håller beror lite på  hur gammalt ägget är när du använder det, men du kan alltid frysa om du är osäker. Tänkt dock på att frysta äggvitor kan vara svåra att vispa ordentligt om du ska göra maränger. Annars spelar det ingen roll, näringsämnena håller sig intakta.Jaha, det var ju ett riktigt brandtal detta. Men så är det - ägg är grymt!

Eller som det står på svenska äggs hemsida uttrycker saken:

Hur du än vrider och vänder finns det ingen baksida. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar