måndag 28 oktober 2013

Husmorstips - fläckborttagning

Fläckborttagning är som kanelbullar, alla har sitt eget recept. Vissa svär på att vitt vin får bort rött vin och vissa menar att ättika fungerar till allt. Jag har testat en hel del knep, och jag måste säga att de flesta fungerar halvbra. Ibland. frågan är om salt suger upp mer rödvin än vanligt hushållspapper...

En riktigt stabil huvudregel finns dock:

Adressera problemet (fläcken) med en gång.

Det är sällan en fläck blir lättare att få bort ju längre man väntar. Här är en lista på några enkla knep att prova. Om de inte funkar så prova en tvätt. Är fläcken fortfarande kvar efter det så kan det vara läge att leta efter en ersättare. Jo just det ja, man kan alltid testa med lite Yes diskmedel också, det funkar till väldigt mycket.

Blod
Spola ordentligt med kallt vatten och tvätta sen. Om det inte passar sig att slita av sig tröjan eller byxorna på plats så försök åtminstone dutta ordentligt med en trasa med kallt vatten. Blötlägg i ännu mer kallt vatten när du får möjlighet och tvätta sen.

Choklad
Gnid in med Yes diskmedel ordentligt. Tvätta.

Färg
Om den är vattenbaserad så släng in i tvätten omedelbart, får den torka in så är det kört.

Vin
Sug upp så mycket du kan med hushållspapper (eller munnen om det går). Spola i hett vatten eller dutta med trasa med hett vatten. Tvätta. Som Blod fast hett istället för kallt helt enkelt. Förutom fördelen med att man kanske får sörpla i sig lite då.

Stearin
Släng in i frysen så fläcken stelnar. Försök sen bryta och/eller skrapa efter bästa förmåga. Blir det kvar lite kan man försöka stryka bort det genom att lägga lite hushållspapper under och lite över och sen försiktigt stryka med strykjärn.

Det sista knepet räddade bland annat min stora, vita, fina duk som jag fick i konfirmationspresent. Den dog senare när den blev attackerad av sås, rödvin och diverse annat på samma gång, medan jag själv gladlynt konstaterade att det där problemet skulle lösa sig dagen efter. Det gjorde det inte, trots ihärdigt gnuggande med Yes diskmedel och en omgång blekmedel. Den fick dock ett andra liv som skurtrasor. Antagligen rätt dyra skurtrasor.

Nåja, lycka till med fläckborttagandet. Och kom ihåg - en välplacerad fläck på en ful present kan man säkert vänta lite med. Det är nog ingen fara.
5 kommentarer:

 1. Jag brukar koka vatten med salt och doppa vinfläcken, funkar utmärkt och om man är snabb försvinner det på ett par sekunder! MEn funkar bäst på skjortor o liknande. Fick en stor vinfläck som inte försvann på en tjockare vit tröja en gång (hade tagit nästan 20 min efter jag spillde tills jag hade kokande vatten dock). Då doppade jag tröjärmen i Vanish i ljummet vatten i 1.5 timme. Inte ett spår fanns kvar sen.. =)

  SvaraRadera
 2. Kan tipsa att tuggummi fås bort på samma sätt som stearin - in i frysen med det. Mycket bra blogg förresten! Får man efterlysa recept så gör gärna din bästa pizza och lägg upp.

  SvaraRadera
 3. Alla sätt som funkar är bra! Fler tips?

  SvaraRadera
 4. Om inte fläcken går bort kan man ju alltid tvätta den och så fettet försvinner från duken och färga den en ny färg så får man en helt ny duk =)

  SvaraRadera
 5. Det är ju ännu bättre faktiskt!

  SvaraRadera