söndag 27 oktober 2013

Recept - ...eh... mycket god kaka?

Det har blivit en del bakande i helgen. På vardagar har man ont om tid, så då är det recept som gäller, men på helgerna händer det ju ibland att man kan ta sig tid att experimentera lite. Ibland går det bra, ibland mindre bra. Jag har till exempel en plåt med något som borde vara sesamgodis som står och hånar mig på diskbänken i detta nu. Låt oss inte tala mer om det, risken för dålig (läs: ännu sämre) stämning är överhängande. Så går det ibland.

Men så plötsligt händer det - man får till en kaka som är god så in i hel... ja ni förstår. Det hände också! Innan den där sesamincidenten. Jag har inte bestämt vad den ska heta än, det är nämligen svårt att förklara vad det är. Den smakar typ kola. Och choklad. Kanske lite åt dajmhållet egentligen. Vi får se. God är den i alla fall! Jag säger inte att ni måste testa den, men om ni inte gör det kommer ni ångra er för alltid!


Du behöver:

100 g smör
170 g brunt farinsocker
1 ägg
1,5 tsk vaniljpulver
150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
150 g choklad

175°CMan behöver ju bara se de här ingredienserna för att fatta hur gott detta kommer bli. Mycket brunt, så kanske den skulle heta något med brunt... Låter inte så sexigt kanske. Hursomhelst, det är vare sig chokladen eller farinsockret som är stjärnan här, utan smöret. Vi ska nämligen ha brunt smör! Smält smöret i en kastrull. Rör konstant på medelvärme tills smöret är alldeles gyllene. Det ska gå från...


till....


Dra av från spisen och låt det svalna. Under tiden kan du smöra en form som är ungefär 20 x 20 cm. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Hacka chokladen. När smöret svalnat så vispar du det med farinsocker och vaniljpulver. När du häller smöret i skålen så kommer det finnas en del brunt i botten av pannan, det kan du lämna där. När det blandats väl tillsätter du ägget, sen mjölblandningen.


Som ni kanske ser använde jag en visp. det är gränsfall. Det blir nämligen mer av en deg än en smet. När du sen ska blanda i chokladen är det därför bättre att använda något starkare än en trägaffel...


Suck, undrar hur många trägafflar som ska behöva sätta livet till i detta kök. Nåväl, använd händerna och tryck ut blandningen i formen.


In i ugnen i ca 20 minuter. Kanterna ska vara lite krispiga och mitten kommer vara seg. Det. Är. Så. Gott. Låt svalna och servera till fikan. Eller servera varm med en klick vaniljglass ovanpå. Eller ha som tårtbotten, vad vet jag. Eftersom vädret varit fantastiskt fint i helgen satsade vi på utomhusfika, det var härligt! Gör den, ni kommer inte ångra er! Och så kan ni tipsa om namn också!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar