tisdag 22 oktober 2013

Shoppingskola - konsumera på rätt sätt!

Att konsumera kan vara både jobbigt och roligt, stressigt och avslappnande, bra och dåligt. Det beror på hur man konsumerar såklart. Och ja, det finns ett rätt sätt och ett fel sätt. Både avseende miljö, budget och problemlösning.

Innan ni köper nästa pryl, skor eller köksbord, fundera igenom följande:

  1. Fundera på om du verkligen behöver det
  2. Kolla begagnat
  3. Köp kvalitet
  4. Aldrig, aldrig, aldrig piratkopior

Låt oss gå igenom det punkt för punkt. 

1. Fundera på om du verkligen behöver det
Köp inte skit du inte behöver. Det är enklare sagt än gjort, jag tror vi är många som hittat kläder med prislappen kvar på längst in i garderoben, eller doftljus som var billiga men aldrig tändes, eller en möbel som visade sig vara helt fel. Ja, ni förstår. Att köpa något som man sen inte använder är dyrt och ett onödigt resursslöseri.

2. Kolla begagnat
Man behöver inte köpa allt begagnat, men ärligt talat, varför inte? Nätet flödar av möbler, mattor, handväskor och leksaker som är i fint skick och kostar en tredjedel av nypriset. Original och vintage är fina ord!

3.Köp kvalitet
Köper du nytt, köp då något som håller. Ett bra par skor ska hålla i många år, och notera då att två år är inte många år. En vardagsmöbel bör kunna hänga med nästan hur länge som helst, fundera på hur ofta dina morföräldrar bytte köksbord. Köp inte saker som du kommer tröttna på om ett år bara för att de är billiga och du har råd att ersätta dem. Det finns ett uttryck som lyder "buy quality - cry once" - och det är helt sant. Hellre 1000 kronor nu för något som håller i tio år, än 150 spänn per år i tio år. Bättre för dig, bättre för miljön.

4. Aldrig, aldrig, aldrig piratkopior
Vet ni vem som tillverkar piratkopior? Här är en ledtråd: 
Det är inte the good guys. 
Det behöver inte vara barnarbete, sweatshops eller trafficking bakom de fejkade Louis Vuitton väskorna som ligger i rader på marknaden i valfri semesterort, men chansen är tämligen stor att det är det. Lite för stor risk för att ta om du frågar mig. Stöd inte den branschen. Aldrig. 

Fyra enkla hållpunkter som kräver noll ansträngning, men det gör skillnad. Både i plånboken och för miljön. Bara att göra!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar