fredag 22 november 2013

Äpple/apelsin glögg för stora och små!

Nu är det helgen innan första advent, och jag tänker inte längre be om ursäkt för mina julprojekt. Nu är det dags att släppa loss julfanatikern, ta er i akt, hon är lite galen! Imorgon kommer det julpyntas på allvar, och med lite tur hinner vi med både pepparkakor och lussekatter i helgen. Men innan man kan sätta upp julpyntet måste man städa, och det är som ni kanske märkt där insatsen legat senaste veckan. Ikväll är det färdigstädat, och det, och den annalkande julen firar vi såklart med att fredagsmysa med glögg! Nästan i alla fall.

Alkoholfri glögg är ofta alldeles för söt om ni frågar mig, klibbig och sliskig och dan. Den här varianten med smak av äpplen, apelsin och jul är mycket godare, och kräver vare sig massa tid eller ansträngning.

Du behöver:

2 dl äppeljuicekoncentrat
8 dl vatten
1 apelsin
2 stjärnanis
4 nejlikor
1 kanelstång

Det kanske inte ser så juligt ut till en början.


Men lite julkryddor senare...


Nu så! Jul! Häll juice, vatten och kryddor i en kastrull. Dela en apelsin i hälften, kläm i all saft och låt ena halvan göra resten sällskap.


Sätt på ett lock och värm försiktigt på medelvärme i ungefär en kvart. Det ska inte koka, bara bli varmt och sjuda några minuter. Damma av glögglasen  och häll upp drycken. Om du vill så ta med kryddorna, men jag låter helst bli. Däremot kan du med fördel dekorera med en kanelstav.


Detta är helt klart godare än alkoholfri köpeglögg, lite fräscht och syrligt. Barnen älskar den, och vuxna med! Nu börjar det! God jul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar