lördag 23 november 2013

Knäckäpplen!

Det finns mycket fint att pynta med i juletid, till exempel äpplen, nötter, mossa och granris. Jag tycker den sortens levande material ger en mysig och julig känsla, speciellt gillar jag saker som kan fungera både som prydnad och föda. De kanderade nötterna är ett bra exempel, förutom att de bara knappt hann upp på bordet innan de var nere i magen allihopa... Men de var fina så länge de varade!

En sak som ser fantastiskt juligt och fint ut, och som man inte "råkar" ta en näve av varje gång man passerar skålen, är knäckäpplen. Japp. Knäckäpplen.


Visst ser de läckra ut? Det är de också, men jag gissar ändå att de kommer klara sig ända fram till tjugondag knut. Ett knäckäpple kräver liksom ett annat engagemang än en näve nötter.

Du behöver:

10 små röda äpplen
5 dl socker
2½ dl vatten
2 dl ljus sirap
kokos
10 grillpinnar

Faktiskt ser röda äpplen rätt juliga ut även utan knäck.


Lägg dem i en skål och stoppa in en valnöt här och där så har du ett jättefint julpynt. Men nu var det inte det vi skulle göra. Tvätta äpplena och torka dem ordentligt. ta bort kvistarna och stoppa in grillpinnar istället.


Ta en tämligen liten kastrull (min är en tjockbottnad enliterskastrull) och häll i socker, vatten och sirap. Värm upp under omrörning tills att socker löst upp sig.


Redan här ser man ju att det kommer bli gott, eller hur? När sockret är löst så kan du låta det koka utan att röra i ungefär tjugo minuter. Knäcken ska nå 150 grader. Om du inte har en termometer så önska dig en i julklapp och testa istället genom att doppa en av grillpinnarna och se så knäcken blir hård och blank med en gång. När knäcken är tillräckligt varm kan du dra den av plattan och hälla upp lite kokos på ett fat. Nu är vi redo för montering!


Ta ett äpple och doppa i knäcken. Se till så det blir ordentligt täckt och låt överflödig knäck rinna av.


Doppa i kokosen. Rör gärna runt lite så det kommer upp en bit på själva äpplet. Min tanke är att kokosen ska vara lite snöaktig... kan vara att man måste vara i riktigt ordentlig julstämning för att se det.


Ställ äpplet på ett bakplåtspapper för att stelna.


Svårare än så är det inte! Det svåra är egentligen att bestämma vad man ska göra med dem när de är klara. Ta tre stycken, bind ihop pinnarna med ett rött band, slå in i cellofan och ge bort? Ta bort pinnarna och fylla en skål? Lägga på ett fat? Eller kanske sätta dem i en vas? Det spelar egentligen ingen roll vad ni gör, det blir bra oavsett! Hoppas ni gillar dem!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar