måndag 25 november 2013

Farmor Ingas pepparkakor

Jag har inte testat särskilt många recept på pepparkaksdeg egentligen. I många år köpte jag färdig deg för det kändes smidigast. Det var innan jag förstod

  1. Hur enkelt det är att göra egen deg
  2. Hur mycket godare det är att göra egen deg
Sen hann jag inte testa mig igenom så många recept innan min dåvarande pojkvän (numera man) ringde sin farmor och bad om hennes gamla välbeprövade recept. Perfektion! Maken har alltid hävdat med bestämdhet att hans farmors pepparkakor var de godaste i världen och det har han nog faktiskt rätt i.

Du behöver:

100 g smör
2 kaffekoppar socker
1 tekopp ljus sirap (om den tar slut så går det bra att komplettera med mörk)
½ tekopp vispgrädde
1 msk mald ingefära
1 msk bikarbonat
600 g vetemjöl

200° C

Blev ni nervösa? Ingen fara!

1 kaffekopp = 1,5 dl
1 tekopp = 2,5 dl

Så, då är vi redo. Rör ihop alla ingredienser.


Det blir en kletig, kladdig deg som inte alls går att använda till någonting vettigt. Men oroa er inte, den tar sig. Stoppa ner den i en påse och stoppa in i kylen, och dagen efter har du en perfekt deg. Om du passat på att göra dubbel sats (varning för att det bara nätt och jämt får plats i en standard kitchen aid bunke) så har du så du klarar dig hela december. Ta fram en bit åt gången och baka när andan faller på. 


Andan föll händelsevis på idag, vilket sammanträffande! Vi tog alltså fram halva degen (gjorde en dubbel sats) och satte igång baket. Var inte rädda för att använda en hel del mjöl när ni bakar ut degen, det gör ingenting alls. Stora och små sockerbagare började kavla.


Sen var det dags att bestämma vilka formar som skulle användas. Det kan vara så att det finns en del att välja på.


Allt från en pingvin och en känguru till änglar och blommor. I år föll dock valet på ganska klassiska formar, gris, hjärta, snöflinga, osv. Möjligtvis kan det anses rebelliskt att byta ut pepparkaksgubben och gumman mot tomtegubbe och gumma. Kanske inte James Dean-rebelliskt, men ändå.


Tja, jag behöver väl inte säga så mycket om själva bakandet kanske. Ni vet hur man göra. Kavla så tunt som möjligt om ni gillar det, eller lite knubbigare om ni gillar det. Upp på en plåt och in i mitten av ugnen i ungefär fem minuter.


I vår familj är pepparkakspreferenserna mycket olika. Vissa gillar sega, nästan underbakta pepparkakor medan andra gillar knapriga, halvbrända kakor. Som en följd finns det kakor i alla tjocklekar och färger när vi är klara, något för alla smaker!


I vanlig ordning tröttnar alla mot slutet, så sista lilla klumpen får bli pepparkaksnötter istället för pepparkakor. Det är gott det också! Pepparkaksnötter är när man bara tar små klumpar av degen och slänger upp på plåten.


Kräver ingen direkt finess om vi säger så. Men de blir både söta och goda när de är klara!


Ser ut som nötter, eller hur? Betydligt lättare att äta också! Så, nu har vi pepparkakor så vi klarar oss ett tag, och en stor klump deg som kommer att bakas ut i december någon gång. Vi är redo!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar