måndag 4 november 2013

Recept - chokladrulltårta med jordgubbssylt!

Det här med att laga glutenfritt. Både enkelt och eländigt på samma gång. En av mina allra bästa vänner ät glutenintolerant, så genom åren har det ju blivit en del glutenfria kakor och maträtter. Min erfarenhet säger att glutenfri mjölmix är hopplös. Degarna och smetarna blir svårarbetade (och kladdiga!) och det blir annan konsistens och smak. Det är ok, men verkligen inte mer. Därför föredrar jag att baka saker som inte ska ha vete i sig, då blir det rätt (och gott!) från början. En sådan sak är rulltårta, det tycker jag görs bäst helt glutenfritt! Nu i helgen hälsade vi på nämnda vän och hade således med oss en chokladrulltårta med jordgubbssylt. Mycket smaskigt!

Du behöver:

2 dl socker
4 ägg
1 rågad dl potatismjöl (alltså 1 dl och en skvätt till)
2 msk kakao
1½ tsk bakpulver
jordgubbssylt (gärna med jordgubbar i)

250°C

Vispa ägg och socker tills det blir alldeles vitt. Sikta ner resen av ingredienserna och rör till en klumpfri smet. Häll upp i en långpanna täckt med bakplåtspapper.Varning för väldigt god smet. Den ständige assistenten grät en skvätt när det stod klart att man bara fick slicka på slickepotten två ynka gånger. Nåväl, när du tjuvsmakat färdigt så in i mitten av ugnen i fem minuter. Den ska få lite fin färg.Som ni ser har jag lagt upp ett bakplåtspapper på en skärbräda. Tanken är att ni vänder kakan upp och ner på det. Man ska egentligen sockra pappret först, men vi hade slut på socker (hur är det möjligt?) så vi fick klara oss utan. Ta inte bort pappret förrän kakan svalnat helt, annars riskerar du att halva kakan sitter kvar i pappret. När du tagit av pappret så är det dags för fyllning. Vi har kvar en del jordgubbssylt från sommarens plockning, saftande och syltande, den passade utmärkt. Vill man hellre ha smörfyllning eller kanske en fyllning med turkisk yoghurt så tar man det. Recept på det kan dyka upp vid senare tillfälle helt klart.Bred sylten i ett jämt lager över hela kakan. Har du bitar i så lägg dem gärna längst nedre kanten så hamnar de i mitten av rulltårtan. Det göttigaste ska ju vara i mitten, det gäller rulltårta såväl som kanelbullar. Rulla sen ihop kakan med hjälp av bakplåtspappret under kakan.Här har vi både rullat ihop och plastat in rulltårtan. Du kan med fördel ha den i kylen tills det är dags för att servera. Och här kommer ett litet extra tips: skrapa av all kaka som fastnat på bakplåtspapperna, det är ganska kladdigt och passar perfekt att göra cake pops av. Faktiskt passas hela kakan perfekt att göra cake pops av, den är såpass fuktig att man inte behöver cream cheese, Nutella eller annat kladd. Det ni! 

När det är dags för servering så är det bara att skiva och lägga upp!Vill man ha en dessert kan man lägga en skiva på en liten tallrik och toppa med grädde och skivad jordgubbe. Men vet ni, de här godbitarna är lika populära precis som de är. Smarriga!

2 kommentarer:

  1. Tack för en inspirerande blogg. Jag har provat detta recept idag och tog hallonsylt och la en sträng med färska hallon längst ner. Det blev endast provsmak av kantbit idag, får se hur den smakar imorgon :)

    SvaraRadera
  2. Tack för berömmet! Jag har gjort dagen innan och haft i kylskåp över natten och det har gått bra.

    SvaraRadera