torsdag 7 november 2013

Recept - vildsvinsgryta

Ont om tid har man ofta, men ibland mer än annars. Ni kanske känner igen er? Hämta på dagis, måste handla, hem, upp med varorna, börja laga mat, 45 minuter kvar tills gästerna kommer. Panik! Helst ska det ju vara lite sådär lagom vardagslyx också, hur ska man hinna det?

Låt mig introducera höstens räddare i nöden:


Tryckkokaren! Ni har hört mig säga det förr, soppor och grytor är en av höstens stora behållningar. Men en gryta kan ta tid, helst ska den stå och puttra i timmar. En tryckkokare fixar det på max en halvtimme, beroende på kött. Bästa vännen en stressig onsdag när middagsgästerna är runt knuten med andra ord. Allt man behöver göra är att tärna kött och grönsaker, tillsätta vätska och sätta på locket. Enkelt och snabbt, ni förstår kanske tjusningen?

Igår blev det vildsvinsgryta!

Du behöver:

ca 700 g stek av vildsvin (lite mer skadar knappast)
10 st smålökar (gula)
2 vitlöksklyftor
en flaska rött vin 
20 st enbär
2 msk tomatpure
250 g kastanjechampinjoner
all torkad karljohan som finns kvar i burken (kan ersättas med valfri kvantitet av annan svamp)
smör

(potatis, mjölk, smör, muskot)

Putsa köttet lite och skär i lagom stora grytbitar. Skala löken och dela varje lök i fyra delar. Finhacka vitlöken. Rör runt enbären i morteln några varv. Bryn köttet i smör så att köttsafterna stannar i köttet under kokningen. Ställ åt sidan.


Ta fram tryckkokaren och dra i en stor klick smör. fräs löken, vitlöken och tomatpurén. Häll i vinet och enbären. Salta och peppra ordentligt, var inte blyg! Låt det koka några minuter, sen lägger du i köttet, sätter på locket och koka på hyfsat hög värme i en halvtimme. Har du tio minuter extra tills gästerna kommer så låt det koka lite till. Om du inte har en tryckkokare så låter du det koka tills köttet är mört och gott, kanske 1,5 timme?  Skala snabbt som attan några potatisar, skär i små bitar och koka dem i lättsaltat vatten. Tillsätt lite mjölk och smör, salt och peppar och kanske ett uns av mald muskot och mosa. Ta av locket på tryckkokaren, tillsätt svampen och låt koka några minuter till. Klart!

Häll upp några stabila glas rödvin, gärna samma som i grytan, skåla och välkomna gästerna och ät, ni är lika hungriga allihopa även om ingen vill säga det högt. Hoppas det smakar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar