onsdag 31 juli 2013

Nutellamousse!

Gillar du Nutella? Klart du gör, vem gör inte det?
Det enda jag inte förstår med Nutella är varför i hela friden man skulle vilja ha det på en skiva bröd. Men som bakingrediens, glasyr eller bara direkt ur burken är det ju nomnom. Den här moussen är kanske inte för fine dining gäster, men för barn och godisälskande vuxna är det grymt. Det ser fint ut också! Vänta bara!

Du behöver (för 6-8 portioner):

4 gelatinblad
2 dl mellanmjöl
300 g Nutella
3 ägg
2 msk strösocker
3 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i vatten. Separera äggen så du har gulor för sig och vitor för sig. Dra ner Nutella och mjölk i en kastrull och värm på medelvärme tills Nutellan smält. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner i Nutellablandningen. Rör tills gelatinet smält ordentligt. Vispa äggulorna med sockret och häll sen i Nutellablandningen medan du fortsätter röra. Låt stå medan du vispar grädde i en skål och äggvitor i en skål. Rör ner chokladblandningen i grädden. Smarrigt!



Vänd sedan ner äggvitorna. Gärna i bunken och inte på diskbänken.


Var inte ledsen om du inte får bort äggviteprickarna, det gör absolut ingenting. Nu är det bara att fördela blandningen i glas/skålar/valfritt serveringsobjekt och låta stå i kylen några timmar tills de stelnat. Under tiden kan du ju ta itu med disken, det blev visst några skålar...


Det här med formar är för övrigt inte alltid så lätt att ha till hands hela tiden. Men man kan vara lite kreativ. Jag bad några väninnor med småbarn att spara burkarna till mig och två veckor senare hade jag 20 (!) nya portionsglas. Typ. Det är klart att tomma barnmatsburkar inte ser så fancy ut.


Men häll i lite Nutellablandning så ser det genast bättre ut.


Låt det sedan stelna, häll på lite kaksmulor och vips!


Inte så illa va? Och ja, blandningen skiktar sig! Snyggt! Burkarna är behändigare än tallrikar så de passar extra bra på mingelaktiga tillställningar som grillkvällar, barnkalas eller liknande. Men för all del, jag kan inte komma på ett enda sammanhang där jag tackat nej...

Recept - Ärtsoppa med fläsk!

Imorgon är det torsdag, och ni vet vad det betyder. Ärtsoppa! Ni kanske minns de här påsarna från vårt gårdsbesök?



Tyvärr kan man ju inte spara dem hur länge som helst bara för att de nu råkar vara gulliga. Och är det något i denna värld som är enkelt att laga så är det just ärtsoppa, vilket ju är tacksamt när man som jag gillar minimum effort och maximum output. Det enda som kan vara vanskligt är komma ihåg att lägga ärtorna i blöt kvällen innan. Tar 30 sekunder, men glömmer man det är hela rätten körd. så kom igen, i med dem i en skål och ös på med vatten!


Steg ett avklarat. Gäsp. Dags att gå och lägga sig.


Ja, ok, det var töntigt. Men lite kul ska man ju få ha också!

När sen torsdagen kommer är du redo. Och för att få en REJÄL sats ärtsoppa behövs bara

1 kg gula ärtor (förslagsvis samma som legat i blöt under natten)
4 liter vatten
3 gula lökar
1 kg sidfläsk
timjan 
salt

Inte de dyraste ingredienserna i stan direkt. Nåväl, hacka löken och lägg den i en kastrull tillsammans med vattnet, ärtorna, sidfläsket och lite timjan. Ni ska alltså inte hacka, skiva eller på annat sätt bearbeta fläsket, bara i med hela biten (eller bitarna). Så här:


Sätt plattan på max och låt koka ungefär en timme. Ärtornas "skal" kommer börja flyta upp till ytan, du kan med fördel skumma av dem. Det är inte hela världen om några är kvar, men ta de du får upp.


Efter en timme bör soppan ha kokat ihop. Smaka av och dra i mer timjan och eventuellt salt om du tycker det behövs. Ta upp fläskbiten, dra bort svålen, skär i tärningar och häll tillbaka i soppan. Om soppan är för tunn så låt den bara koka lite längre, det är helt klart en smaksak om man vill ha den väldigt tjock (min man verkar gilla ärtsoppepuré...) eller lite tunnare. Duka, ställ fram lite senap, knäckebröd och ost och volià! Torsdagsmiddag! Punschen är frivillig.


Men vänta nu, det var väl inte hela middagen? Nä, självklart inte. Alla vet ju att ärtsoppan bara är en ursäkt för


Mums!

måndag 29 juli 2013

Husmorstips - bakpulver vs bikarbonat

Många tror att bakpulver och bikarbonat är mer eller mindre samma sak och att det ena lätt går att byta mot det andra. En sanning med modifikation helt klart.

Bikarbonat är bara bikarbonat. 
Bakpulver är bikarbonat, syra och stärkelse. 

För att bikarbonat ska jäsa krävs syra.

Alltså, om du använder bikarbonat behöver det finnas något syrligt i smeten/degen för att det ska jäsa, det kan vara filmjölk, gräddfil eller citron till exempel. Om du nu saknar det ena och måste använda det andra så är 1 tsk bikarbonat = 2 tsk bakpulver.  Good to know!

Pluspoäng till den som ser skillnad!


Lavendelmousse!

Lavendel ja! Det är inte så dumt! 
Förutom att det är gott så är det också lite ovanligt vilket gör att dina gäster genast kommer oooo:a och aaaah:a och tro att det är komplicerat. Det är det inte. Har man som jag dessutom trädgården full av lavendel just nu finns det ingen anledning att tveka. Gör mousse!

Till ungefär 4 stycken behövs:

200g vit choklad
2 dl vispgrädde
1 dl kesella
1 gelatinblad
4 kvistar lavendel (gärna torkad, min var ungefär halvtorr)

hallon, vinbär eller annat (syrligt) bär till garnering


Fem ingredienser, det är allt! Som ni kanske ser gjorde jag en dubbel sats, det gick utmärkt! Vispa vispgrädden, men inte för hårt, bara tills du ser spår i grädden. Vispa upp kesellan i en lite skål för sig. Blötlägg gelatinet i vatten. Om du är konstnärligt lagd kan du ta artsy bilder, om du inte är det kan du ta sådana här bilder:


Hur som helst. Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikron. Ta upp gelatinet, krama ur vattnet och rör ner det i chokladen.  Vispa ordentligt så att gelatinet verkligen smälter helt. Häll sedan ner chokladen i grädden medan du vispar. Vänd ner kesellan. Dra lavendelblommorna av kvistarna och stöt dem i en mortel. Ju torrare desto bättre. I en perfekt värld så blir det ett pulver, i min värld blev det mest lite stötta blommor. Oavsett vilket, rör ner det i smeten. Häll i portionsformar och ställ in i kylen i några timmar. Minst tre, men du kan låta dem stå ett dygn utan några problem. Ta sen ut dem, garnera med några hallon och lite färsk lavendel och titta så fint det blir!



Man behöver inte ha just hallon, man kan slänga på i stort sett vad som helst. Men tänk på att vit choklad är mycket sött, du kan med fördel välja någonting syrligt för att bryta av. Hoppas det smakar!

söndag 28 juli 2013

Husmorstips - separera bananerna!

Bruna bananer är inte alltid dåligt. Det är oftast de som gör att man bakar bananochchokladmuffins, eller så kan man frysa in dem och ha som nyttig glass. Men om man nu gärna vill att bananerna ska hålla sig gula så länge som möjligt så är det enklaste och effektivaste man kan göra att separera dem. Bananer i klase mognar nämligen mycket fortare än singelbananer. Alltså från:


till:


Mycket enklare än så blir det inte!

onsdag 24 juli 2013

Husmorstips - Ströbröd!

Jag vet inte hur det är hemma hos er, men hemma hos mig så blir det alltid brödbitar över. Mest skalkarna såklart, men det kan också vara hela bitar som hunnit bli torra och hårda. Släng inte! Jag brukar låta dem ligga i brödkorgen, helt utan påse, och torka ordentligt. Så här:



När det blivit en liten samling och allt torkat ordentligt tar jag fram mixern och sätter igång. Min lille tvååring tycker av någon anledning att detta är väldigt festligt så han brukar hjälpa till:


Man kan såklart satsa på att köra ljust bröd för sig och mörkt för sig, men jag kör allt i samma. Det ger lite rolig smak. Det samma gäller alla frön och eventuella nötter. Om bitarna är väldigt stora är det hopplöst att mixa i ett svep, använd istället pulsfunktionen tills det blir såpass små bitar att du kan köra rakt av. Jag använder hacka- eller vispafunktionen.


Det tar inte många sekunder. Klart! Visst är det härligt när sådant man tänkte kasta får nytt liv? Häll över i en lämplig burk....


...och stäng locket. Det är viktigt att locket sluter tätt så det inte kommer in fukt. Förvara i skafferiet, eller som jag, på fönsterbrädan! På min fönsterbräda ovanför diskhon har jag saker som jag tycker är fina och som gör mig glad. Jag byter då och då, men just nu finns det en kruka full med härlig basilika, en roskvist från trädgården och två fina burkar ströbröd. Ibland krävs det inte mycket för att livet ska kännas riktigt bra!



söndag 21 juli 2013

Vill ha! - Sommarkaka

Alltså, jag inser ju att det antagligen beror på att det blivit några timmar på stranden senaste tiden, men jag tycker att de här är helt fantastiskt söta:


Fina va? Jag tänker barnkalas på sommaren, med massor av sådana här kakor:



Det är precis sånt här som kan få mig att gå bananas. Snäckor! Segelbåtar! Drivved! Vilket kalas! det är rena turen att jag inte har något barnkalas att arrangera i sommar.... Formarna hittade jag här, det är inte en site som jag själv provat att beställa från så jag vet inte om de är bra eller inte. Men man kanske skulle prova... De är ju så fina!

Recept - Fläskpannkaka med gräslök!

Söndagslunch? Vänner över? Ingen lust att stå i köket och laga mat i hundra år när solen skiner ute? När alla tre infaller samtidigt har jag en bra go to plan. Fläskpannkaka! Underskattat. Det är gott, det är billigt och den lagar sig själv. Vill man så kan man dessutom piffa till den med diverse kryddor, örter och ingredienser. Senast jag gjorde den hade jag dock varken tid eller lust att hitta på något superspännande utan körde den helt plain sånär som på en bunt gräslök (tack för tipset Linn!).

Blanda ihop en sats pannkakssmet. Alla har säkert sitt eget favoritrecept, men jag kör på det mest klassiska av dem alla. Lika många ägg som dl mjöl och dubbelt med mjölk + lite salt. Alltså:

4 ägg
4 dl mjöl
8 dl mjölk
½ tsk salt
250 g sidfläsk/bacon i bitar/skinka
en knippe gräslök

225° C

Sätt på ugnen och blanda ihop pannkakssmeten. Låt den vila i kylskåpet medan du tar fram en långpanna och skär fläsket i bitar (tärnat bacon eller liknande funkar bra det med). Lägg fläsket i en långpanna och dra in i ugnen några minuter för att brynas. Ta ut långpannan, lägg i några klickar smör och häll i smeten. Klipp över gräslök. In i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Den ska ha rest sig lite och fått fin färg. Så här:


Visst ser det mumsigt ut? Det är det också! Hur enkelt som helst och medan den gräddas i ugnen kan du i lugn och ro sitta och snacka med vännerna, eller någonting annat som känns angelägnare än att stå vid spisen. Vill man så kan man skära i bitar och lägga upp på ett fint fat, men det funkar lika bra att ställa hela pannan på bordet:


Servera med rårörda lingon och en öl eller ett glas mjölk. Garanterad succé! Titta bara så glad min gamla kompis Linn blev:


Bon appétit!



lördag 20 juli 2013

Recept - Rabarberkaka!

Rabarber! Det är någonting med det syrliga mot det söta som är magiskt alltså. Kanske är det bara att det smakar sommar. Oavsett vad finns mycket man kan göra, och det behöver verkligen inte vara särskilt komplicerat. En helt vanlig rabarberkaka  är perfekt till sommarfikat, och enkel att göra.

Du behöver:

300 g rabarber skuren i bitar (färsk eller fryst spelar ingen roll)
½ dl strösocker
1 tsk kanel
1 msk potatismjöl

100 g smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
3 ägg
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Börja med att blanda rabarber, socker, kanel och potatismjöl i en bunke. Så här:


Rör sen smöret och sockret tills det blir vitt och poröst. I med äggen ett i taget medan du fortsätter röra. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det med (jag brukar dra ner det genom en sil för att slippa eventuella klumpar, men det är inte en nödvändighet). Det blir en ganska fast smet. Vänd ner rabarbern och smeten är klar!

Lägg ett bakplåtspapper i en panna/form och bred ut smeten så gott det går. Min form är 30 x 40 cm, men det funkar med en liten långpanna också, och säkerligen med en mindre form med. In i ugnen på 180°C i ungefär 25 minuter (beror helt på din ugn).


Ta ut, låt svalna och skär upp. 


 Sätt på en kanna kaffe och njut!


Men gör det fort, de går åt....



fredag 19 juli 2013

Husmorstips - Frys in dillen!

Åh, vad jag fick kämpa emot en ordvits nu när jag skrev rubriken. Någonting om att ha dille på dill, men jag ska bespara er eländet. Hur som helst, när vi var på Annedals gård förra helgen köpte vi ju ett stort knippe dill, grönt och härligt och någonting helt annat än de sorgliga små kvistar man kan köpa i affären. Dock måste man ju ta hand om ett sådant knippe så det inte vissnar och man måste kasta. Jag hatar att kasta mat. Alltså - frysen!

Jag började med att hacka dillen. Själva dillbladen för sig...



.. och stjälkarna för sig.


Sen ner i varsin påse, platta till så de inte tar plats.... 



...och in i frysen! Bam! Nu är det bara att ta fram när du behöver. Slår de där små papp-paketen varje dag i veckan.



Smultronställe! - Gårdsbutik och självplock

Jag vet inte hur det är med er, men jag älskar gårdar, gårdsbutiker och allt sånt. Förra helgen var vi på Annedals gård på söderslätt i Skåne för att plocka jordgubbar. Och jordgubbar fanns det, vi fick med oss två fulla hinkar och tre fulla magar...



Men att det fanns en supermysig gårdsbutik visste vi inte, det var en glad överraskning. Utöver våra 20 liter jordgubbar fick vi med oss massor av rabarber, två sorters potatis, ett stort knippe dill, gula ärtor och bönor. Jag ska villigt erkänna att de gula ärtorna inhandlades enkom för att jag tyckte det såg så fint ut med de bruna påsarna (jag vet, jag är en sucker). Men, men, det är ju gott med ärtsoppa så...

Så här fina saker har de i gårdsbutiken:


Nu ska vi ta hand om alltihopa, kan hända att det blir en del sylta, safta och frys in i veckan. To be continued...

tisdag 9 juli 2013

Vill ha! - Muffinsformar

Är ni som jag så faller ni lätt för söta muffinsformar. Man kan aldrig få för många! Det är roligt att köpa dem, det är roligt att ha dem och det är roligt att använda dem. Win - win - win! De här sötnosarna känns fantastiskt somriga, eller hur? Ni hittar dem här.


För att inte tala om dessa, som ni hittar här och här.


Så himla söta! Vill ha!!


måndag 8 juli 2013

Husmorstips - frys rabarberna!

Nu är vi i slutet på rabarbersäsongen - visst är det sorgligt! Men det finns ingenting som säger att vi inte ska kunna njuta av rabarberkompott och smulpaj året runt. Som tur är lämpar sig rabarber ypperligt för att frysa in! Man kan äta det mesta på rabarbern, inklusive blommorna, men jag brukar hålla mig till stjälkarna när jag fryser in. De består till 90% av vatten, så de är som gjort för frysen. 

Husmors bästa tips - skär rabarbern i en centimeter tjocka bitar innan du fryser. Såhär:


På det sättet kan du använda rabarbern direkt när du tar fram bitarna, utan att ens behöva tina dem. Vill du tina så går det fortare än det gjort om det varit stjälkar. Och sist men inte minst, de är lättare att få in i frysen utan att de tar massor av onödig plats. Win-win-win med andra ord!

Recept - Hallongrottor

Hallongrottor är kungen av svenska småkakor! Jag skriver svenska för att biscotti är en tämligen kvalificerad tävlande i grenen småkakor, men eftersom de är italienare så är de diskade och hallongrottan en klar segrare! När jag bakade dem hemma i mormors kök som liten kallade vi dem kaka med röd prick. Vilket det ju är. Och mormors recept är det som jag fortfarande använder, jag har provat flera andra men inget är lika bra. Den hemliga ingrediensen? Marsánpulver! Där har ni det, the secret's out!

Sätt ugnen på 180°

Blanda ihop:
250g rumsvarmt smör
1 ½ dl socker
4½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 dl Marsánpulver (för kokning)

Den där parentesen är viktig. Marsánpulvret måste vara för kokning, inte det som ska röras med kall mjölk då blir det bara skräp av alltihopa.


När det har blivit en fin deg (jag rör ihop det i min kitchen aid) så formar du degen till lagom små bollar och lägger dem i formar anpassade för ändamålet. Jag använder de här (finns i de flesta mataffärer):


Gör dem inte för stora, tänk på att bakpulvret kommer få dem att resa sig. Ta pek- eller lillfinger och gör en grop i varje boll. Häll i hallonsylt, ju godare sylt desto godare kaka. Om man (som jag) gillar saker som gör livet mindre kladdigt kan man med fördel använda en sån här sylt:


Inget kladd med skedar och burkar, bara att hålla upp och ner och klämma. Husmor rekommenderar varmt!

Sen är det bara in i ugnen, 180° i 15-20 min. Hur länge man vill ha inne dem beror på vilken typ man gillar. Bakar jag till min svägerska låter jag dem stå inne lite kortare, hon gillar de mjuka, ljusa bäst. Morfar gillar de bruna, lite knapriga. Jag diskriminerar ingen kaka utan gillar båda två lika mycket! 

Och så här fint blir det:



Där har ni det - världens bästa recept på hallongrottor!

söndag 7 juli 2013

Fynd - En gammal koffert blev ett soffbord!

Alla vill väl ha snygga möbler? Konstigt det där att det som är riktigt snyggt och helt perfekt också är dyrt.  Och ja, vill man vara originell kan man göra möbler själv, men let´s face it, man har inte alltid tid och ork att snickra, sy, fixa och dona. Ibland vill man bara köpa nåt och ha det klart. Då kan det vara vettigt att ta en titt på olika nätauktioner, där kan man hitta riktigt snygga saker till riktiga fyndpris.

Den här raringen såg jag av en slump i ett showroom mitt ute i Skåne:


Ganska skitig och medfaren, men ändå fin tyckte jag! Utropspris var 50 kr, bara en sån sak lockar ju till köp. Tre dagar, 250 kr, och lite nagelbitande (det är nervöst med auktioner!) var den min! Allt som behövdes var lite liiiite vatten blandat med Yes diskmedel (funkar till ALLT) och den mjuka sidan på en svamp och voilà! Ett soffbord!


Sådana här koffertar, och kistor med, finns det gott om ute på nätet och loppisar. Skynda fynda! Jag är supernöjd!